Елементите в CV-то ви, от които трябва да се отървете (Част 2)

stocksnap_zjmg56p1il

Специалистите по подбор на персонал поглеждат CV-то ви само за няколко секунди, преди да решат дали да му отделят повече време, или да го пратят в кошчето. Ако искате да преминете теста, се нуждаете от солидна квалификация, но и от CV, което я подчертава по най-подходящия начин, пишат Jacuelyn Smith и Rachel Gillett за Business Insider. Вече ви представихме списък на част от нещата, от които трябва да се отървете, за да увеличите шансовете си да получите желаната работа. Ето и останалите:

15. Настоящите ви служебни данни за контакт

Не само, че е опасно, но и е глупаво. Наистина ли искате потенциалните ви работодатели да ви се обаждат, докато сте на работа? Как ще се справите с това? А, между другото, има голяма вероятност настоящият ви работодател да следи имейл кореспонденцията ви и телефонните ви обаждания.

16. Името на бившите ви шефове

Посочете името на мениджъра си само ако нямате нищо против рекрутърите да се свържат с него. Освен това, има смисъл да го споменавате, ако името значи нещо във вашата индустрия.

17. Жаргон, характерен за фирмата, в която работите

Фирмите нерядко имат специфичен жаргон – вътрешни наименования на процеси, технологии или софтуер, които са непознати извън конкретната организация. Уверете се, че CV-то ви не съдържа такива думи и е разбираемо.

18. URL-адреси на профилите ви в социалните медии, които нямат връзка с желаната позиция

Оставете настрана линковете към блога си, своята страница в Pinterest или Instagram. Избройте само релевантни на професионалния си опит и цели връзки, например към профила ви в LinkedIn.

19. Повече от 15 години професионален опит

Включвайки позиции, заемани преди 2000 г., започвате да губите интереса на специалистите по подбор.

20. Информация, касаеща заплатата ви

Тези данни са напълно излишни и наличието им може да ви изиграе лоша шега, така че се отървете от тях. Целта на CV-то ви e да обобщи професионалните ви качества и опит. Времето за преговори за възнаграждение идва по-късно – в процеса по интервюиране.

21. Труден за четене шрифт

Дори да намирате някой старомоден или оригинален шрифт за много красив, не го използвайте. Придържайте се към стандартите в тази област. Колкото по-трудна за разчитане е информацията, толкова по-малко от нея ще възприеме рекрутърът.

22. Дразнещи клиширани изрази

Вече всеки твърди, че има нестандартно мислене, боец е и е отборен играч. Какво искат да виждат рекрутърите? Повече думи с корена на следните глаголи: постигам, справям се, разрешавам, управлявам, започвам, стига употребата им да е умерена.

23. Причините да напуснете дадена фирма/пост

Някои кандидати са склонни да мислят, че ако обяснят причините за напускането си в своето CV, това ще им осигури по-добри шансове. Това е грешка, коментира кариерният консултант Tina Nicolai. Не е нито времето, нито мястото да повдигате темата. Ако е необходимо, ще обясните по време на интервю.

24. Средният ви успех за дадена образователна степен

След като веднъж завършите, оценките не са от такова голямо значение (за някои професионалисти). Ако работодателят сметне, че е важно, ще поиска дипломата ви, преди да ви е наел.

25. Обяснение защо искате работата

За това са мотивационното писмо и интервюто. Идеята е CV-то ви да говори вместо вас – със средствата на компетенциите и уменията ви.

26. Мнения вместо факти

Не се опитвайте да „продадете“ себе си, като използвате определения, които са плод на субективна преценка. Специалистите по подбор на персонал искат факти.

27. Общи обяснения на постижения

Бъдете конкретни и не забравяйте за количествените показатели за постигнатите резултати.

28. Краткосрочна заетост

Избягвайте да включвате в CV-то си позиции, на които сте се задържали за кратко време, още по-малко такива, от които сте били уволнени или които не харесвате.

Свързани публикации