Евтини идеи за развиване на собствен бизнес от дома

Евтини идеи за развиване на собствен бизнес от дома

Ако сте интровертни, не желаете да работите в голям офис с много хора или пък имате други важни занимания (учене, например), които отнемат по-голямата част от времето ви, но ви трябва работа, бъдете спокойни – положението не е безнадеждно. Напротив, днес голяма част от най-полезните работници на пазара са именно фрийлансърите – професионалисти на свободна практика, които работят от дома си. Още по-хубавото е, че немалка част от тези своеобразни професии не изискват кой знае каква голяма материална база, т.е. – всеки би могъл да стартира такъв собствен проект от собствената си стая. Ето няколко предложения, които да обмислите, ако сте в такава ситуация.

  1. Графичен дизайнер

Графичният дизайн е чудесно решение за хората с креативно мислене, които искат да работят от дома си. Днес има множество онлайн курсове – безплатни и платени – които можете да изкарате и да се запознаете или основно или съвсем детайлно със света на графичния дизайн. След това ви остава да си набавите основните програми, с които да работите, да създадете портфолио и воала – излизате на пазара. Който, между другото, не е никак малък.

  1. Програмист

Несъмнено една от най-динамично развиващите се професии днес. Именно заради това, навлизането в нея е дори по-опосредствано и улеснено дори от графичния дизайн, например. Ако сте добри с цифрите, харесвате работа, изискваща спокойствие, висока концентрация, детайлност и силна прецизност, то програмирането е за вас. Опциите за обучение са безкрайни, нуждите от програмисти растат с всеки изминал ден, а предвид, че работата е предимно онлайн, съвсем спокойно бихте могли да работите дистанционно, от комфорта на дома си.

  1. Копирайтър

Не е нужно да сте завършили курс по творческо писане или пък да сте бестселъров автор, за да пишете или превеждате текстове. Нужна ви е добра езикова култура, мотивация, усет към различните типове текст и техните предназначения и малко маркетинг и ПР нюх. Оттук настане бихте могли да копирайтвате за каквото пожелаете. Затова трябва единствено компютър, Microsoft Office пакет и удобен диван, в който да се излегнете у дома. Е, добре де, не само това, но схванахте посланието.

  1. Фотограф

Чували сме клишето, че днес – с тези технологии – „всеки е фотограф“. И дефакто то е вярно. Тук не говорим за мащабите и сериозността на истинските професионалисти, а за съвсем малки и постижими цели – например фотографиране на сватби, портретни снимки или пък пейзажи. Вложите ли пари за един среден клас DSLR фотоапарат, изкарате ли някой друг онлайн курс или пък прочетете няколко важни книги, вложите ли малко креативност, вероятно ще може да правите прилични снимки. Разбира се, това не е професионална фотография и не трябва да се бърка с такава, но ако изображенията ви все пак са качествени, а цените са на нивото на качеството им – т.е. полупрофесионални – то много хора, които не са така придирчиви, биха се обърнали към вас. Е, това не съвсем бизнес от дома, но и далеч не е и тягостна офисна работа.

  1. Учител

Тук възможностите са много – от учител по езици, до музикални инструменти, кандидатстудентски курсове и какво ли още не. Частните уроци са добър начин да не напускате дома си, но да развивате бизнес, да се срещате с хора и да обучавате някого – нещо, което освен всичко води и до лично удовлетворение. Нещо повече – днес все по-популярни стават и онлайн уроците – „срещи“, в които преподаването се случва през видеоразговор в Skype, например. А това само по себе си дава дори още по-широки хоризонти.

 

Свързани публикации