Език на тялото – съветите, чрез които да получите работата

E4PSRGAB8Y

Когато ви поканят на интервю лице в лице, рекрутърите вече са запознати с квалификациите ви за работата, за която кандидатствате. Те искат да научат повече за вас като личност. Направете най-доброто впечатление. Уверете се, че езикът на тялото ви казва, че трябва да са луди, за да не ви наемат. Ето кои са съветите на Minda Zetlin от Inc. Дори някои от тях да ви се сторят необичайни, изпробвайте ги и ще видите, че работят.

 1. Повдигнете духа си чрез експанзивен език на тялото

Изследване на психоложката Amy Cuddy показва, че когато използваме експанзивен език на тялото, се чувстваме значително по-уверени. Отделете няколко минути вкъщи, за да стоите с разтворени ръце и крака, протегнете се, изпънете краката си на бюрото.

 1. Давайте си сметка за езика на тялото си още от паркинга

Без да знаете, можете да срещнете бъдещи колеги навън или в асансьора, така че имайте го предвид и се старайте езикът на тялото ви да е добър още преди да сте влезли в сградата, в която сте поканени на интервю.

 1. Не забравяйте да се усмихвате

Нервността може да ви направи да изглеждате разтревожени или сковани, което създава лошо първо впечатление. Опитайте се да си мислите за хубави неща – например, как ще отпразнувате получаването на работата. Помнете също, че повечето хора умеят да различават искрените от фалшивите усмивки.

 1. Изправете се

Добрата стойка извиква доверие. Отпускането или прегърбването на раменете ви кара да изглеждате нещастни и плахи.

 1. Упражнявайте перфектното ръкостискане

Не искате ръкостискането ви да е прекалено силно, прекалено слабо или да отнема твърде дълго време. Ако обърнете ръката си леко нагоре, давате предимство на другия човек. По същата причина не се здрависвате с лявата си ръка.

 1. Бъдете открити

Езикът на тялото ви трябва да изразява откритост, така че не трупайте неща в скута си, не кръстосвайте ръце и крака, не дръжте ръцете си пред себе си така, че да образуват бариера между вас и този, с когото говорите.

 1. Бъдете с изправена стойка и в седнало положение

Прегърбването и свиването на рамене, докато седите, изглежда така, сякаш искате да се смалите. Наклонът назад ви прави да изглеждате отпуснати, а напред – затворени.

 1. Осъществявайте умерен зрителен контакт

Твърде малко зрителен контакт се тълкува като неискреност. Твърде много говори за агресия. Задръжте зрителния контакт за няколко мига, погледнете встрани, след това отново погледнете човека, а с когото разговаряте. Старайте се да осъществявате зрителен контакт през по-голямата част от времето, когато интервюиращият говори, за да покажете, че го слушате.

 1. Дръжте ръцете си видими, но не прекалено високо

Ръцете ви трябва да са на нивото на раменете или по-ниско, открити и видими за интервюиращия. Това е признак на честност. Не ги свивайте в юмруци и не ги преплитайте една в друга.

 1. Недейте да нервничите

Докосването на лицето или дрехите е честа реакция, показваща нервност, но освен това може да предизвика предположение, че криете нещо. Най-общо, колкото по-малко нервничите или се занимавате с вещите си, толкова по-добре.

 1. Бъдете като огледало

Когато отразявате позицията на тялото на интервюиращия и израженията му, това показва, че го слушате, разбирате и сте в синхрон с него.

 1. Насочете краката си към говорещия

Счита се, че краката ви са индикатор за вашите желания, така че се уверете, че те сочат човека, с когото разговаряте. Иначе може да създадете впечатление, че бихте предпочели да сте някъде другаде.

 1. Отпуснете се

Всички тези съвети са много, за да бъдат запомнени и приложени наведнъж, така че не позволявайте тревогите за езика на тялото да ви подлудят. Обикновено телата ни не лъжат. Опитайте се да се почувствате отпуснати, уверени и демонстриращи уважение – и това ще бъде посланието, което ще изпращате.

Свързани публикации