HR: Как да спечелите вниманието на кандидатите за работа

StockSnap_ZXOBOKAJEQ

За специалистите е областта на човешките ресурси бързината на реакциите на трудовия пазар е решаваща. От голямо значение са навременният избор на най-добрите кандидатури, бързите отговори и незабавното започване на процеса по интервюиране. Бързите реакции ви дават предимство при спечелването на талантливите кандидати като служители във вашата фирма, вместо в тези на конкурентите ви.

Тенденцията е безработицата да намалява, включително в България. Все по-малко кандидати търсят работа, а в такава ситуация добрите професионалисти стават все по-ценни. Как да привлечете вниманието им, преди друг да ги е наел?

Workpop, цитирани от Inc.com, правят свое собствено проучване сред хиляди взаимодействия, извършени от кандидати за работа и работодатели в тяхната платформа, и установяват някои закономерности. Те са открили, че два типа съобщения провокират обратен отговор в седем от девет случая.

  1. Попитайте за повече лична информация:

    „Моля, обяснете защо искате да се преместите от настоящата си позиция при нас.“

  2. Предложете на кандидата да избере удобно за него време за интервю:

    „Аз ще бъда на разположение за телефонен разговор в сряда или в четвъртък в 10.00 сутринта. Кой вариант е по-удобен за вас?“

Проучването на Workpop показва, че когато работодателите са твърде агресивни, не печелят нищо. Ако един работодател съобщи на кандидата, че е одобрен, даде му телефонен номер и очаква той да поеме инициативата за насрочването на интервю, печели само отчуждението на кандидата, който има други възможности.

Контекстът има значение.

Много работодатели отговарят на кандидатите със стандартизирана бланка. Съобщенията, които не са лични и не са съобразени с контекста на разговора, е по-малко вероятно да получат отговор.

Времето има значение.

Когато потенциалните служители получат някакъв вид личен отговор от заинтересованата фирма в рамките на 24 часа, е много по-вероятно разговорът да продължи.

Проучването показва, че честотата на отговор спада с изтичането на повече време. Ако специалистът по подбор на персонал изчака повече от седмица, преди да реши да се свърже с потенциален служител, вероятността за отговор намалява наполовина.

Какво друго може да помогне?

Помнете, че не сте единствената възможност за работа на най-добрите и дори на добрите кандидати. Постарайте се да направите страхотно първо впечатление на потенциалните си служители, включително в съобщенията, които им изпращате. Бъдете убедителни и излезте от клишето.

Също така ще трябва да се уверите, че написаното звучи като казано от жив човек, а не като част от спама в пощенската кутия.

Използвайте името на кандидата в отговора на кандидатурата. Използвайте обръщение повече от веднъж. Уверете се, че изписвате името му правилно.

Изтъкнете възможната връзка между кандидата и фирмата, която представлявате: „Вашата нова работа в (…)“ – това ще задържи вниманието на човек, който тъкмо е изпратил кандидатурата си.

Когато отговаряте на кандидатите, бъдете ясни, директни и кратки. Те вече се проявили интерес към фирмата, сега трябва да научат най-важното, което засяга процеса на наемане на персонал, и какво следва оттук нататък.

Ако едно CV наистина ви е впечатлило, а кандидатът не ви отговори, опитайте отново, и то бързо. Това ще му покаже, че неговите умения са високоценени.

Какво бихте добавили към тези съвети? Какво показва вашата практика?

Свързани публикации