Идеалният шрифт за писане на CV

Fonts

Bloomberg проведе интересна дискусия на сайта си – кой е правилният шрифт за писане на CV?

Консенсусът? Helvetica се одобрява от повечето професионалисти като „сигурен“. Други възможни добри опции са Garamond и Proxima Nova (последният трябва да бъде закупен). Ако пък искате да сте стилни и да излъчвате индивидуалност, можете да опитате с Didot.

По традиция, хората обикновено смятат (ако не са типографски маниаци), че Times New Roman е приемлив вариант. Не е. Специалистите по печат го считат за едва ли не най-лошата опция, защото той е почти във всяка текстообработваща програма лесно избираем и в избора му се забелязва мързел и липса на стил. Един експерт дори отива още по-далече твърдейки, че този шрифт е като да се появиш на интервю за работа по клин.

Има и шрифтове, които са абсолютно забранени, ако искате да постигнете успех. Такъв е Courier – никой рекрутър не иска да чете автобиография, която има вид на излязла от стара пишеща машина. Просветените в занаята твърдят също, че и „разиграните“ шрифтове също не са подходящи за сериозен документ като CV-то. И естествено, не бива и да си помисляте за Comic Sans.

За щастие, HR специалистите и рекрутърите не са точно експерти по типография и и едва ли ще ви „търсят кал под ноктите“ в повечето случаи. Но следва да имате предвид, че дори и те, които не разбират особено от материята, са хора, а хората са склонни несъзнателно да се влияят от различни стимули. Начинът, по който е оформена автобиографията ви, определено упражнява въздействие върху четящия, дори и той да не си дава сметка за това. Затова, ако искате да „дръпнете определени лостчета“ в мозъка на човека, осъществяващ подбора, по-добре е да се отнесете сериозно. И да прецените навреме кой шрифт е подходящ. А още по-важно е да прецените, кой не е подходящ.

Свързани публикации