Идея за добра кариерна реализация с перспективи

copywriter Има едно нещо, което не можете да понасяте – скучно съдържание. Не сте сами в тези чувства. Във времена, в които „съдържанието е цар“ и способността за съсредоточаване е изключително ниска, става по-важно откогато и да е било да намериш начина да привлечеш и задържиш вниманието на публиката. В противен случай, ще я загубиш, а друг ще я спечели. И после именно този „друг“ ще ѝ вземе парите.

Ако ви бива с думите и имате интереси в областта на маркетинга, идеята да се реализирате като копирайтър не е за подценяване. Защо ли? Има много причини, но може би най-съществените три от тях са:

 

1.Добрите копирайтъри се търсят

Все повече компании преоценяват подхода си към рекламата и зарязват старите методи на шумно и настойчиво рекламиране с големи бюджети. Това означава, че се отваря път пред умните и даровити копирайтъри, които могат да подходят нестандартно, да сътворят запомнящи се концепции с ниски бюджети и да открият работещите канали за връзка с целевите публики. Компаниите, които имат собствени рекламни отдели и всички маркетингово-комуникационни агенции се оглеждат постоянно за способни хора с копирайтърски амбиции. Ако разгледате тематичните групи във Фейсбук и сайтовете на тези работодатели ще откриете предложения от най-добрите и утвърдени фирми. Възможността да си намерите работа при тях е наистина реална, а това не е толкова често наблюдавана тенденция в повечето браншове у нас.

 

2.Не ви трябва формално образование

Ако искате да станете аптекар, няма никакъв друг начин да го постигнете, освен първо да завършите фармация. Не така стоят нещата с копирайтърите. Някои от тях са завършили Българска филология, други Маркетинг, но ако спрете десет случайни копирайтъра и ги попитате какво образование имат, повечето ще споменат специалности, нямащи никакъв досег с тази материя.

Причината е проста. За да се превърне човек в успешен копирайтър, повече от всичко му е нужно да има творческо мислене, обиграност в употребата на езика и добър поглед върху психологията на потребителите. Видно е и с просто око, че такъв „комплект“ от умения не се преподава никъде, а нещата опират предимно до заложби, наблюдателност, житейски опит, способност за аналитично мислене и емпатичност. Добър довод да не се притеснявате, че нямате специална диплома за копирайтър, ако притежавате другите изброени качества.

 

3.Имате възможност да договорите гъвкаво работно време или работа от вкъщи

Не са много професиите, които позволяват толкова широкообхватна гъвкавост. Разумните и далновидни работодатели са наясно, че офисът и фиксираното работно време са почти без значение, когато става дума за подобен тип професия. Те все по-често са склонни да предоставят пълна свобода на копирайтърите, защото знаят, че тези творчески натури имат нужда от големи дози свобода, за да функционират по най-добрия начин.

Гъвкавото работно време и работата от вкъщи са такива придобивки, които наистина  заслужават внимание и ще е чудесно, ако можете да си ги извоювате.

И така, обявете кръстоносен поход срещу скучното и глупаво съдържание, поемете нещата в свои ръце, помогнете на публиката да получава по-ограничени дози глупави послания и стартирайте една перспективна кариера. Всичко е във ваши ръце.

Свързани публикации