Имате добра работа, но ви е скучно – какво да направите?

StockSnap_ROV9VJ55ED

Имате работа, с която се справяте отлично. Добре платена е. Работното време ви позволява да живеете пълноценно в личен план. Имате възможности за растеж. Въпреки това монотонността казва своето и ви е ужасно скучно. Опитали сте да внасяте разнообразие в изпълнението на задачите си, но не се е получило и сте отегчен.

Губите интерес бързо и се страхувате, че дори да смените работата, може да се случи същото. Освен това не искате да се простите с преимуществата, които ви дава настоящата позиция.

Ако се окаже, че това е най-подходящата работа за вас – че отговаря на способностите, макар че не съответства на интересите ви, ще бъдете още по-разочаровани. Какво можете да направите, за да се мотивирате и да преодолеете скуката? Ето трите предложения на Kyle Lee.

  1. Насочете вниманието си към страничен проект

Ако работата по нови проекти на настоящата ви позиция не ви мотивира, обмислете да стартирате нещо извън нея. Работата по проект, който не е свързан с всекидневните ви задачи, може да насочи вниманието ви към нови интереси и да ви даде по-добра представа кои от уменията си бихте могли да използвате в други професионални области. Не е задължително да е идея за собствен бизнес. Може да е блог, сайт за фотография или ваша собствена градина. Какви са интересите, които преследвате извън офиса? Кои са хобитата, които ви привличат и могат да се превърнат в нещо по-голямо? Следвайте ентусиазма си.

  1. Доброволствайте

Да бъдете доброволец не означа само да участвате в спорадични благотворителни кампании. Макар че те са важни и необходими, са различни от характера на доброволческата работа, която може да ви спаси от скуката. Запитайте се кои са каузите, които чувствате близки до сърцето ви. Заемете се с неплатена работа, целяща постигане на някоя от тези цели.

Независимо каква е формата, това ще ви постави в изцяло нова ситуация, в компанията на нови хора, заедно с които преследвате нови цели. Може би ще намали общото ви недоволство, а новата работа ще ви помогне да се преборите със скуката.

  1. Вземете си почивка и се откъснете

Трудно е да откриете нови постове или да усъвършенствате уменията си, ако сте фокусирани върху професионалните си задължения, независимо колко е гъвкав графикът ви. Ако имате останали дни отпуск, организирайте си ваканция без работа. Ако се откъснете надалеч поне за седмица, ще ви е по-лесно да избистрите мислите си и да разберете какво наистина бихте искали да правите, и то с въодушевление.

Ще разберете, когато прекрачите границата на обичайното и откриете „своето“ занимание – като основна работа или като страст извън работа. Само тогава ще се радвате на истинска мотивация и на ентусиазъм за преодоляване на предизвикателствата. Междувременно си помагайте с подобни малки хитрини, за да не губите посоката.

Свързани публикации