Имате нов шеф? 3 неща, които да направите

StockSnap_ABOS0HZ80P

Новият шеф може да бъде изпитание за нервите ви. За добро или лошо, вече сте разбрали как да работите с досегашния си пряк ръководител. Знаете колко му отнема, за да отговори на въпрос, знаете кой е най-добрият подход за прокарване на нови идеи, знаете какво разбира под „спешно“.

Въпреки всичко няма съмнение, че да работите за нов човек е възможност за вас. Дори да сте сред малцината, които много харесват шефа си, новата фигура в професионалния ви живот може провокира растеж. Изграждането на подобна връзка от самите ѝ основи е важно умение.

Ако пък сте се чувствали така, сякаш предишният ви шеф пречи на развитието ви, то сега е моментът да се развихрите.

Хората, които извличат максимума, когато се намират в подобна ситуация, правят три неща, пише Sara McCord.

  1. Правят най-доброто, на което са способни

Обикновено всеки се старае да впечатли новия си шеф още на първата среща. Колкото повече време минава, толкова повече се отпуска.

Когато сте започнали работа, вероятно сте проверявали имейлите си по пет пъти, преди да ги изпратите. Сега отговаряте с по една реплика от телефона си. Преди сте стигали в офиса навреме всеки ден, а сега не бързате, ако закъснението ви не се очертава да е голямо. Позволявате си подобни волности, защото вече сте опознали предишния си мениджър и знаете, че не му пречат.

Може да е объркващо, защото познавате работата си като петте си пръста, но трябва да помните, че се връщате в началото на играта на впечатления с новия шеф. Играйте по правилата на професионализма, за да покажете, че сте в свои води.

Не прекаляват

Умните хора се държат професионално, без да се изхвърлят. Не се появявайте на работното си място с час по-рано, в строг костюм. Не пишете твърде формални имейли. Все пак след кратък период от време ще се наложи да се върнете към обичайния си ритъм. Коренната промяна в поведението ви би означавала, че просто сте се старали да направите добро впечатление (а после сте се върнали в зоната на комфорта си). Крайностите само ще объркат новия ви шеф.

Подходете така, както смятате да работите и за в бъдеще. Опитайте се да сте на работа няколко минути преди началото на работното време, не се обличайте твърде небрежно, проверявайте имейлите си. Тези промени ще спомогнат за добрия ви имидж, при това в дългосрочен план.

  1. Имат свежи идеи

Когато някой е назначен на мениджърска позиция, търси начин да спомогне за напредъка на екипа. В този смисъл, това е възможност да споделите идеите си. Насрочете си среща и се подгответе за нея чрез брейнсторминг. Има ли нещо в работния процес, което може да бъде опростено? Нещо, с което си струва да се експериментира? Имате ли идея за инициатива на целия екип?

Ако не ви хрумва нищо конкретно, задавайте повече въпроси на срещата. Попитайте шефа си за приоритетите му, за онова, което би искал да постигне.

Не прекаляват

Когато говорим за подобрения, обикновено сме изкушени да говорим за онова, което не работи. Умните хора знаят, че тази стратегия е губеща и е препоръчително да не коментират досегашната работа с предишния шеф.

Подобно поведение ви кара да изглеждате дребнав. Дори да смятате, че е обективен факт, че старата ви система не работи или че не са ви били осигурени условия да разгърнете пълния си потенциал, избягвайте да се оплаквате. Гледайте напред и бъдете позитивни.

  1. Предлагат помощ

Шефът ви е нов – или във фирмата, или в отдела, или в ролята на отговорник за работата на целия екип. Знаете как е, когато сте последното попълнение в групата – винаги имате много въпроси. Използвайте това, за да изградите връзка с ръководителя си.

Предложете да споделите знания или нещо специфично – например, как да накарате своенравния принтер да работи, или какъв е опитът от досегашната ви комуникация с даден клиент. Уверете се, че за мениджъра е ясно, че бихте отговорили на всеки въпрос, при това с желание.

Не прекаляват

Умните хора знаят, че има разлика между това да сте от помощ и да се подмазвате. Не ходете на каишка и не се превръщайте в посредник между шефа и колегите си. Подобно поведение би подразнило колегите ви, а понякога и шефа ви.

Не се дръжте така, сякаш сте единственият член на екипа, който може да окаже съдействие. Насърчавайте колегите си също да помагат.

Помнете, че всички ние сме различни. Дори ако запазите досегашния си курс на поведение, има вероятност шефът ви да има своя представа за комуникацията и приоритетите. За да напредвате в кариерата си, трябва да сте гъвкав и отворен към новите възможности.

Свързани публикации