Имате по-млад шеф? Ето как да превърнете това в предимство

XCMMG8B51A

Какво означава да работите за по-млад шеф? Коя е движещата сила на професионалните ви отношения? Общият стремеж към напредък на организацията, за която работите, или личната ви гордост?

Holly Pavlika е работила за неколцина шефове, които са по-млади от нея, но никога не е позволявала това да пречи на успеха. „Да работите за по-млад шеф ви запазва млад, а и след като работите за някого, когото уважавате и който ви уважава, то не би следвало да има проблеми с възрастовата разлика“, казва тя от позицията на вицепрезидент на отдела по маркетинг в Collective Bias. „По-важно е да се фокусирате върху това да останете на върха в своя бранш, отколкото да се тревожите за по-младия си шеф.“

Съществува и друга гледна точка. Не всеки се чувства комфортно да работи за някого, който е много по-млад от него. Според проучване от 2015 в Индия повече от 80% от старши служителите (с повече от 20 години опит) казват, че биха предпочели да имат по-възрастни шефове. Според друго изследване от миналата година само 45% от по-възрастните американци смятат, че липсата на управленчески опит на милениалите може да има негативно влияние върху фирмената култура.

Elizabeth Garone от BBC разглежда различните перспективи по темата.

Свиквайте

Сега, когато населението в много части на света застарява и остава на трудовия пазар за по-дълго, ситуациите, в които мениджърите са по-млади от членовете на своя екип, ще бъдат все по-често срещани. Но какво да правите, ако не се чувствате удобно да работите за някого, който е достатъчно млад, за да ви бъде дете?

Едно от първите неща, за които трябва да си дадете сметка, е, че вероятно не сте единственият, за когото положението е странно.

По-младият началник също ще има своите опасения, особено ако първоначално и повишен на позиция, от която надзирава по-възрастни работници, казва Nelson Phillips, декан на факултет и научно звено в Imperial College Business School в Лондон. Phillips казва, че темата е сред най-честите при разговорите му с млади служители с голям потенциал, когато за първи път получат повишение на мениджърска позиция.

Вместо да се преструвате, че не е неловко, по-добре говорете открито за ситуацията, съветва Victoria Maitland, директор човешки ресурси в Comrade. В противен случай постоянно ще има слон в стаята, особено ако възрастовата разлика е по-голяма. Всичко трябва да се изразява по почтителен начин и да се намери решение.

Внимавайте как ще водите дискусията. Не започвайте с това, че очаквате да има проблеми, а вместо това с разпознаването на необичайната ситуация и с желанието да се движите напред. „Как да направим най-доброто предвид обстоятелствата?“

Начини на комуникация

Отделете време да разберете, че имате да научите много от по-младото поколение, особено когато става дума за мултитаскинг и нови технологии. Maitland казва: „Просто е невероятно колко много неща могат да правят. Темпото и капацитетът им са извънредно големи, защото са израснали с технологията, която е като продължение на тях самите. За моето поколение, ние работим с технологиите и ги използваме, но умовете ни не са толкова бързи в придобиването на нови умения.“ Maitland твърди, че процесът на научаване на нови неща за младите хора днес е много по-интуитивен.

Младите мениджъри често имат различен предпочитан начин на комуникация. По-възрастните служители обикновено предпочитат комуникацията лице в лице или обажданията по телефона, докато младите мениджъри предпочитат дигиталните форми на комуникация – като изпращането на съобщения или използването на приложения от целия екип, отбелязва Phillips. За по-възрастните служители е важно да общуват свободно и искрено относно очакванията на мениджъра за честотата, тона и най-важното, канала за комуникация.

Осъвременявайте уменията си

Комуникацията сама по себе си няма да  е достатъчна, за да вършите добре работата си и да комуникирате успешно с по-младия си началник. Ваше задължение е да се уверите, че се справяте с новите технологии. Phillips коментира, че за по-възрастните служители това е истинско предизвикателство, защото тези форми на комуникация не изглеждат интуитивни, но трябва да приемат предизвикателството, ако искат да покажат, че са ценни кадри.

Определено не е добре да кажете „Това не е за мен. Аз преминах обучение преди 20 години.“, казва William Novelli, съавтор на книга по темата за отношенията между млади мениджъри и по-възрастни служители. „Осъвременявайте уменията си.“

Няма значение дали сте на 70, или сте на 20. Разберете как да бъдете нужен. Направете себе си незаменим – в толкова по-висока степен, колкото е възможно.

Не става въпрос за възраст

„Това не е до възраст. Става дума за лична еволюция.“, казва Pavlika. Най-голямото оплакване, което служителите имат към по-възрастните си колеги, е, че са загубили връзка със случващото се и са заседнали в своя собствен начин на действие, без да приемат нужната промяна. Ако сте в тази група, трябва да опровергаете твърденията и да докажете, че възрастта ви не е порок. Трябва да четете повече, да работите в мрежа и да не се страхувате да опитвате да правите нещата по различен начин.

Няма проблем, а и е доста полезно да споделяте опита си: само се уверете, че съображенията ви да го правите са точните. Една от ползите да сте правили нещо милиарди пъти е, че придобивате много опит за това какво работи и какво – не. По-младият ви шеф може да посрещне мнението ви с отворени обятия, стига да разбере, че го правите с мисъл за интересите на фирмата, а не за да го образовате.

Свързани публикации