Инструкции за правилно ползване на отпуската през 2015 г.

Инструкции за правилно ползване на отпуската през 2015 г.

В не толкова отдалечените времена, когато нямаше мобилни телефони и таблети, служителите си взимаха отпуска, за да се „откачат от системата“, да забравят (евентуално) гадните си шефове,  понамирисващите през лятото колеги и наистина да си починат безгрижно. (Напомняме, тъй като почти цялото „Поколение Z“, или прословутите „милениали“, не подозират, че подобни неща са съществували наистина.)

Но, за добро или зло, сега е 2015 г. и вече няма такова нещо, като „откачане от системата“. Днес „ваканцуващият“ човек е жалка карикатура на истински отдъхващ индивид, а често работата му през заветната и дълго чакана отпуска, е повече, отколкото в нормалните работни дни. Постоянно писане и четене на мейли, служебни телефонни разговори, а нерядко и подготвяне на отчети и презентации са само някои от съмнителните удоволствия, които съвременният човек си доставя на плажа или до планинското ручейче.

Всъщност, всичко това трябва да спре и всяко отлагане води до гибелни последствия. Отпуската се нарича по този начин, защото е свързана с „отпускане“, а не с нови дози работен стрес. Ако не успеем да заредим сега батериите, есента бързо ще клекнем от умора, когато работата наистина стане много. Затова, подходете целенасочено и планирано, за да си спестите максимално голяма част от страданието на „отпускарското работене“.

 

Планирайте своевременно

Ясно е, че трябва да си свършите цялата текуща работа преди ваканцията. Да оставите колегите да се мъчат с вашите проекти, докато вие си пресушавате коктейлите на плажа, е просто проява на мърлящина и неблагонадеждност. Ако за целта се налага да поработите няколко допълнителни часа преди отпуската, така да е. Няма да погинете, но пък ще натрупате още желание за приятно прекарване на предстоящите хубави дни.

 

Изпратете напомнящо съобщение

Добре е да изпратите напомнящ мейл на колегите и на шефовете в деня преди отпуската. При това, още сутринта. Първо, ще им напомните, че няма да ви има за определен период от време. Второ, редно е да им разкажете в какво състояние оставяте деловите си неща, какво е свършено и къде може да бъде открито по сървърите. Също така им опишете схемата за комуникация с вас през идните седмица или две (виж по-долу).

 

Оставете автоматично съобщение

Това ви е познато добре, но понякога се пропуска в бързината. Оставете автоматичен отговор на пощата си, че сте извън офиса за определен период от време и посочете колега за спешна комуникация.

 

Установете схема за контакти

Ясно е, че искате да починете, но се случват непредвидени неща и е възможно работодателят ви да се нуждае от вас (винаги е добре да се нуждаят от вас). Затова, изберете час всеки ден, в който да можете да бъдете открити по телефона или мейла (или Skype, чат програми…). Нека колегите и мениджърите знаят, че по това време могат да разчитат на помощта ви, ако нещата са станали напечени в офиса. В останалото време си закопайте телефона на място, на което да не го виждате и чувате.

 

Не говорете лошо за работата си

Всекиму се е случвало да се отпусне в социалните медии след няколко „Маргарити“ и да „изпляска“ нещо остроумно, но недалновидно за работата си. Да, разбираемо, че ви се иска да туитнете „Ох, най-сетне почивка от Геената огнена за една седмица!“, но прекалената бизнес откровеност онлайн рядко ще ви бъде полезна в кариерен план. Но пък често ще бъде вредна. (Ако не ни вярвате, опитайте, но не се сърдете после.)

 

Писали сме вече и други полезности за прекарване на отпуската, можете да проверите. Ако успеем, ще пишем пак. Защото отпуската е обратната страна на монетата, на която пише „работа“ и темата е важна по ред причини. Ами, приятно летуване!

Свързани публикации