Интервю за работа в ресторант – етикетът при поръчването

ЕтикетВ редки случаи, интервюто за работа може да се проведе в заведение – по време на обяд или вечеря. Обикновено това е заключителното интервю и е последната стъпка, преди да бъде решено, дали един кандидат ще получи оферта или ще бъде отхвърлен. И именно тук изниква един въпрос, който никак не е маловажен – какво да поръчаме?

Най-доброто решение е да следвате действията на интервюиращия. Целта е да му покажете, че приличате на него, имате сходен вкус и подсъзнателно да му внушите, че може да ви има доверие и дори, че ви харесва. Това е напълно естествено – хората харесват други хора, когато те приличат на тях. Ако се държим като отсрещния, автоматично го облекчаваме в комуникацията и му даваме повод да изпита добро чувство към нас.

И така, принципът е прост. Ако интервюиращият си поръча само супа, направете и вие същото. Ако човекът се спре на тристепенно меню, последвайте примера му. Няма да сгрешите също, ако поръчате поне отчасти същите неща, които и събеседникът ви. Едновременно ще демонстрирате, че имате същия вкус и ще му покажете, че се доверявате на преценката му в избора. Разбира се, нещата не трябва да отиват в крайности. Ако сте вегетарианец, а човекът срещу вас си поръча пържола, не е необходимо да правите саможертви. Но и не е особено полезно да му казвате, че сте вегетарианец. Подобни хранителни особености могат да се окажат лека пречка в общуването между двама човека, които не се познават добре.

Два допълнителни съвета по темата за подобни интервюта. Първо, никога не си поръчвайте алкохол. Дори и интервюиращият да го стори, дръжте се настрана и обяснете, че сте с автомобил. Алкохолът не е добър съветник при подобни срещи и може да свали задръжките ви до степен, че да кажете и направите неща, които всъщност не бихте искали. Вторият съвет се отнася да избора на храната. Не е препоръчително да си поръчвате неудобни за консумиране храни. Риба, спагети, омари – ястията, които изискват специално внимание при консумацията и заплашват да ви съсипят ризата не са идеален избор. Придържайте се към лесни за консумиране гозби и не се нахвърляйте върху тях. Дори  е препоръчително предварително да хапнете, за да не се фокусирате върху процеса на хранене, а върху разговора. Все пак, именно това е причината за тази среща на маса.

Свързани публикации