Изграждане на продуктивна и печеливша фирмена култура – какво е полезно да знае всеки лидер на стартъп

Изграждане на продуктивна и печеливша фирмена култура – какво е полезно да знае всеки лидер на стартъп

Както казва една пословица: „Наемаш служител и посрещаш човек“. Колкото по-малка е една компания, толкова по-голямо значение има тази мисъл. Най-добре я оценяват основателите на стартъпи.

Фирмената култура е често обсъждана тема, но създаването на позитивна и смислена работна среда е всъщност доста трудно начинание. Хората, и особено мениджърите, често се оставят да потънат във водовъртежа на ежедневните оперативни задачи и неволно се фокусират върху краткосрочната продуктивност. Но голямата картина, работната среда, културата на една компания – това е на практика истински важното и е задача на прозорливия фирмен лидер да се погрижи за него. Ако не успеете да накарате сътрудниците си да се почувстват щастливи, скоро ще се разделите с тях, а това е пряк път към провала на бизнеса ви.

Не позволявайте трескавостта на оперативните задачи да замъгли погледа ви и да го лиши от перспектива. Постарайте се да създадете смислена атмосфера и това ще ви се отплати неминуемо, ако има икономически и пазарни причини бизнесът ви да просъществува. Няколко насоки за размисъл:

Научете се да комуникирате

В основата на всички връзки, без значение дали са лични или делови, е комуникацията. Служителите се представят по-добре, когато получават конструктивна обратна връзка и когато шефовете им са честни и открити по отношение на очакванията си. Иначе казано, ако превърнете прозрачността и редовния фийдбек в основни принципи на бизнеса си, екипът ви ще ви отговори със същото отношение.

Намерете хора, които са различни от вас

Всеки човек е индивидуалност, всеки е различен. Но практиката сочи, че хората често избират подобни на самите тях хора, с които да работят. Това има някои добри страни, но недостатъците на подхода са повече.

Добре е да се наемат хора, които имат допълващи се компетенции. Но е още по-важно те да имат и разнолики характери. В случай, че наемате единствено себеподобни, само ще подсилите общите си недостатъци и най-често екипът ще куца много силно поне в няколко насоки. Затова, ако ръководите малка и отскоро стартирала компания, не се обграждайте само с хора, които приличат на вас, а потърсете най-различни съмишленици. С времето ще се научите да цените силните им страни, особеностите им, очакванията им. Бъдете сигурни, че подобен подход има много повече заряд да превърне стартъпа ви в успех.

Не се страхувайте от уязвимостта

Никой не знае всичко. Именно затова е полезно да имате силен екип от различни хора, които да ви подкрепят, а и да се подкрепят помежду си. Давайте си сметка, че сега стартирате, че още нямате опит и знания и не се притеснявайте от това. Всеки голям успех е тръгнал от нещо малко. Взаимопомощта, подкрепата, признаването на незнанието – това са нещата, които ще ви помогнат да изплувате, а не нелепата увереност, че всичко ви е ясно и никой не е по-добър от вас.

Слушайте сътрудниците си

Новите компании са отлична възможност за обмяна на идеи, на опит, на възгледи и концепции. Ако се изживявате като бог и не слушате какво имат да ви кажат подчинените ви, по-скоро рано, отколкото късно, ще станете самовлюбен и арогантен егоист. Оттам до провала е само една малка крачка.

Включете всеки член на отбора ви в изграждането на фирмената култура. Това са неща, които имат директно отражение върху живота им и е важно те да допринесат за оформянето на такава среда, която ще ги прави щастливи и удовлетворени. А както е известно, щастливите и удовлетворени служители са многократно по-продуктивни и всеотдайни в работата си. Вие пък ще се превърнете от „шеф“ в „лидер“ и ще разберете, че добрият лидер често оставя другите да го водят и вдъхновяват.

Свързани публикации