Използвайте оптимално Facebook за вашия бизнес, без да се налага да плащате (част I)

Използвайте оптимално Facebook за вашия бизнес, без да се налага да плащате (част I)

Днес Facebook е може би най-полезният, безплатен (да, безплатен!) инструмент за PR и маркетинг. Ако вашата компания или бизнес проект нямат официален Facebook профил, вероятно губите много. Наистина много. И въпреки, че вече т.нар. „органичен обхват“ на постовете в социалната мрежа е силно ограничен с цел да си плащате, за да бъдат публикациите ви виждани от повече хора, има множество трикове и начини да достигате до по-широка публика без да хвърляте излишни пари. Както гласи известната поговорка, „дяволът е в детайлите“. Точно така стоят нещата и с една успешна, добре изградена и популярна Facebook страница. Ето какво трябва да направите.

  1. Бъдете професионални

Профилът на компанията или проекта ви трябва, на първо място, да изглежда сериозно и стилно. Не поствайте неща, които хората, следящи страницата, не биха харесали. Избягвайте вулгарности, лични коментари и снимки, нямащи общо с бизнеса ви или пък ненужни спам постове. Нека нещата, които стоят на Стената ви, са такива, които хората да споделят. И това да ви носи нови последователи.

  1. Поставете ограничения

Важно е всичко, което пускате на страницата/профила си да е публично, за да достига до възможно най-много хора. Заедно с това обаче е добре да затворите стената си за чужди постове – за да не пускат върху нея ненужен спам, реклами или нелепи коментари. За всичко друго има лични съобщения или възможност за коментар под вашите постове. Добра идея ще е и да зададете опция за одобрение преди да ви тагнат на някоя снимка, видео или пост. Голяма част от Facebook вирусите функционират по този начин, а пък някои хора просто харесват да тагват произволно върху различни неща, които публикуват, което в повечето случай не стои никак, никак добре.

  1. Бъдете приятелски настроени

Изпращайте предложения за приятелства и приемайте такива свободно (когато са на истински хора). Както при всяка друга социална мрежа, важно е да имате възможно най-много последователи, но се пазете от нереални профили или спам такива.

  1. Без политика!

Никой от вашите последователи не трябва да може с лекота да отгатне какви са политическите ви пристрастия. Тоест – не споделяйте политически ориентирани постове. Кой знае какви са предпочитанията на вашите приятели (потенциални клиенти) и как ваша политическа публикация може да им повлияе. Оставете политиката за личния си профил.

  1. Не мрънкайте и не се оплаквайте

Реално никой не се интересува от това, че сте в трафик, че сте попаднали на лошо обслужване, че тротоарите не са почистени от сняг и лед и т.н. Това е бизнес страница, не изповедалня. Избягвайте такъв тип коментари. Няма да ви донесат особено съпричастие, за сметка на ще подействат отблъскващо. Отново – ако ви е дотегнало много, споделете го в личния си профил.

  1. Внимавайте с таговете

Нормално е, разбира се, да тагвате хора на снимките от ваши събития или срещи, например. Но не прекалявайте – не тагвайте произволно хора към ваши публикации, само за да привлечете внимание. На първо място това не е никак професионално. На второ, ужасно досадно е и ще подейства по точно обратния начин на вашите приятели и последователи.

  1. Обърнете голямо внимание на профилната снимка

Изберете изображение, което е наистина интересно, важно и емблематично за вашия бизнес или дейност. Facebook не е LinkedIn, така че не е задължително да бъде ужасно формално, но нека не е и аматьорско. Сложете логото на компанията или хубава и представителна фотография на ваш офис, продукт, магазин. Същото важи и за т.нар. “cover” снимка – нека тя е умело синхронизирана с профилното изображение – цветово и тематично. Това е важно, защото професионалната и умело подържана Facebook страница се познава именно с един бърз поглед върху визуалното оформление на, така да се каже, вашата корица. Отделете му нужното внимание.

Свързани публикации