Изводите от 75-годишно научно изследване на щастието

Към какво се стремим в живота си? Дали е истина, че 80% от милениалите целят да забогатеят, а 50% да станат известни? Дали това ще ги направи по-щастливи след няколко десетилетия? Дали спомените им ще се фокусират върху тези постижения?

Отдавна е известно е, че паметта ни е селективна, забравяме много информация, а на нейно място изобретяваме друга. Какво, ако можехме да проследим цели човешки животи, докато се развиват във времето – от тийнейджърските години до старостта, за да разберем кое е онова, което прави хората наистина щастливи и здрави?

Не само е възможно, но и вече е направено. Харвардско проучване изследва живота на 724 души от 1938 г. насам. Година след година на тези хора са задавани въпроси за работата им, за семейния им живот, за здравословното им състояние.

Резултатът е впечатляващ, тъй като успехът на подобно дългосрочно и амбициозно изследване е рядкост. Обикновено проучванията се провалят в рамките на десетилетие.

Около 60 от първоначално включените в изследването 724 души още са живи и продължават да участват в проучването, макар че са прехвърлили 90-годишна възраст.

Чуйте лекцията на психиатъра Robert Waldinger, който е четвъртият ръководител на изследването. Той споделя три непреходни съвета за щастието и удовлетворението, както и практическа мъдрост, която може би ще оцените.

Главният извод: добрите взаимоотношения ни правят по-щастливи и по-здрави. Хората, които се справят най-добре, са хората, които разчитат на връзките си с останалите – приятели, семейство, професионална или друга общност.

Да, наистина е толкова просто. Науката потвърждава.

Свързани публикации