Как да бъдем активни в LinkedIn, отделяйки само по 15 минути всяка седмица?

Как да бъдем активни в LinkedIn, отделяйки само по 15 минути всяка седмица?

Лятото тече с пълна сила и на никого не му е до работа, камо ли до това да подържа профила си в LinkedIn актуален. Предстоят почивки, купони и пътувания, които са умишлени бягства от професионалното. И все пак – нужно е да поддържате известна активност, ако не желаете да бъдете забравени от мрежата си в тази така полезна платформа. Ето няколко съвета как с минимално усилие присъствието ви в LinkedIn да не „зацикля“.

  1. Реагирайте (6 минути)

Това е най-лесния начин да бъдете активни и да показвате отношение към приятелите от вашата листа – харесвайте постовете им, коментирайте ги – дори с по няколко кратки думи като „Поздравления за повишението!“ или „Страхотна статия!“. Изберете 20 души, с които искате да поддържате „топъл контакт“, след което следете и реагирайте на тяхната активност. Хората не остават безразлични към такъв тип отношение.

  1. Козметични промени (5 минути)

Отделяйте по 5 минутки всяка седмица за актуализация на вашата профилна информация – сменете стария си телефонен номер с новия ви и актуален такъв, добавете скорошни позиция, стаж или обучение, които смятате за важни или пък проверете текстовете си за наборни или граматични грешки. Ако всичко това е окей, може да помислите да добавите или премахнете някое изречение от вашето представяне, да смените снимката си или нещо подобно. Със сигурност такива неща за проверка и поправяне има достатъчно – разглеждайте профила си всяка седмица за няколко минути и помислете какво бихте могли да промените набързо и в движение.

  1. Споделяйте (2 минути)

Пътувате в колата до морето, разглеждате си телефона и случайно попадате на интересна статия, която е свързана с вашата професионална сфера и смятате за полезна. Бум – споделете я през профила си с кратък коментар. Бихте могли дори набързо да тагнете един или двама души, за които смятате, че ще е особено любопитна. Няма да ви отнеме повече от 2 минути, но ще направи добро впечатление.

  1. Направете лятно почистване (2 минути)

И тук важи максимата, че качествените резултати са по-добри от количествените. Всички трупаме неизброимо много контакти в различни социални мрежи – много, с които изобщо нямаме реален досег. Отделете 2 минути, докато се излежавате на плажа, за да прехвърлите набързо списъка си с контакти. Със сигурност веднага ще видите такива, с които никога не сте комуникирали, не са отговаряли на вашите съобщения или коментари или пък са далеч от вашата сфера на интереси. Това не е facebook, така че не се чувствайте гузно да ги махнете от списъка си – след няколко такива чистки ще останете с един тесен и активен кръг от хора, които потенциално биха могли да ви бъдат полезни.

Воала! С 15 минути (общо) на седмица, LinkedIn профилът ви може да бъде постоянно и добре тонизиран с минимално усилие!

Свързани публикации