Как да бъдем интересни и атрактивни по време на интервю за работа?

Как да бъдем интересни и атрактивни по време на интервю за работа?

Днес добрата квалификация и стабилен професионален опит не са единствените решаващи фактори, които биха ви гарантирали някое работно място с абсолютна сигурност. Освен опитни специалисти, днес рекрутърите все повече и повече търсят хора с интересни и ярки индивидуалности – които са креативни, динамични, дори малко провокативни. Ето и няколко проверени стратегии, които ще ви накарат да изпъкнете и да създадете страхотно впечатление!

  1. Накарайте интервюиращия да говори повече

Това важи не само за ситуация на интервю за работа, но и за цялостно социално поведение. Колкото повече предразположите някого да говори за себе си, толкова повече ще ви харесват и смятат за интересни и приятни събеседници. По време на интервюто си за работа, не се свенете да задавате въпроси на интервюиращия, когато това е удобно и възможно. Разпитвайте с интерес и увлечение, проявете живо и искрено любопитство. Доброто впечатление е сигурно!

  1. Подгответе интересни отговори

Във всяка една сфера и интервютата за позиции, свързани с нея, винаги присъстват сравнително един и същи набор от стандартни въпроси. Обикновено отговорите са също стандартни – примери от чисто професионалната ви кариера. Разбира се, това е нужно и очаквано. Но защо да не отидете една крачка по-далеч? Какво ще отговорите, ако ви попитат как сте реагирали в някоя непредвидена и сложна ситуация? Разкажете подобна случка от работния си опит, но не спирайте дотам. Добавете и история от личния си живот – нещо забавно, любопитно и свежо, което обаче да покаже вашата компетентност и умения. Използвайте тази тактика за всеки тип въпроси – така несъмнено ще изпъкнете, а и ще разчупите напрежението, съпътстващо неизменно тези срещи.

  1. Не се срамувайте да покажете стил

Класическите съвети за това как трябва да изглеждаме по време на интервю за работа обикновено предполагат възможно най-голяма неутралност. Тоест – изчистен и монохромен стил – сако, панталон или пола в един цвят, най-добре с бяла риза, например. Вариантите са различни, но все в подобна гама. Ние ви предлагаме да бъдете смели и да демонстрирате себе си с някой артистичен акцент. В никакъв случай не става въпрос за кич, нито за неуместен колорит. Не се свенете обаче да добавите аксесоар, който смятате за стилен и демонстриращ личността ви – бижу, хубав шал. Хубави, изчистени дънки в тъмен цвят и, например, вталено сако от туид с умело подбрана риза отдолу изглежда не по-малко стилно и впечатляващо от сериозния костюм. Бъдете смели и изразете себе си. Демонстрирайки добър вкус и мислене извън традиционното, несъмнено ще направите чудесно впечатление. Особено пък, ако интервюиращият е от противоположния пол!

  1. Контролирайте езика на тялото си

Без съмнение интервютата са стресиращи и притеснителни. Въпреки това се опитайте да запазите „съзнание“ и да не се отдавате на паниката. Следете много изкъсо езика на тялото си. Нека позата ви издава спокойствие, увереност, смелост. Най-добрият вариант е да следите движенията и позициите на вашия интервюиращ и да усвоите жестове, огледално на тях. Ако забележите, че събеседникът ви е заел по-делова поза, не си позволявайте да се отпускате на стола или да се държите твърде свободно. Обратно – ако езикът на тялото му предполага по-неформално поведение, не се дръжте ужасно стегнато и дистанцирано. Колкото по-близко е вашето държание до това на човека срещу вас, толкова по-лесно се създава едно споделено пространство на разбирателство, показващо, че сте на „една вълна“. А това е важна и основна стъпка към основната ви цел – да бъдете наети на работа.

Свързани публикации