Как да бъдем по-харесвани колеги

Как да бъдем по-харесвани колеги

Всеки нормален човек желае да е обичан от колегите си. Естествено е – все пак прекарваме по-голямата част от деня си именно с тези хора и би ни се искало това да се случва в атмосфера на добронамереност и мило отношение. Разбира се, независимо от това понякога изтърсваме и  по нещо, което ужасява тези хора. Не е фатално – случва се и на най-добрите, стига да не ни се превръща в навик. В навик обаче следва да се превърне обратното – милите фрази и въпроси, които радват хората около нас в офиса. И естествено, дори и случайно, ние казваме и такива думи. Разумно и ползотворно е обаче да се стремим да превърнем подобен навик във втора природа и без замисляне да правим колегите си малко по-щастливи.

Предлагаме ви кратък списък от въпроси и изказвания, които ще зарадват повечето хора около вас. Струва си да ги превърнете в част от ежедневието си, за да бъдете един по-обичан колега, водещ нормален офисен живот без излишно напрежение.

  1. Мога ли да помогна?

На всеки се случва да потъне в работата си – нормално е, затова ходите в офиса. Но ако винаги сте толкова заети, че нямате време да обърнете никакво внимание на колегите си, това неминуемо започва да се забелязва. И да не се харесва.

Лесното решение е да започнете да се оглеждате от време на време и да научавате какво правят колегите ви. И ако имат нужда, да им помогнете. Това създава усещането, че сте отборен играч и чуждият успех ви вълнува също, защото е в името на общата цел. А тя е една и е ясна – компанията да просперира. Пък и ще стане видно, че сте готов да прекъснете собствената си работа, за да помогнете на някого. Това ви прави да изглеждате по-приятелски настроени, по-достъпни и в крайна сметка, по-харесвани.

  1. Кажи ми повече

Възможно е наистина да сте прекалено заети, за да помогнете на някого. Но това не пречи да отделите няколко минути, за да изслушате проблемите на някой колега. Понякога това е напълно достатъчно, за да „направите деня“ на някой около вас.

Случва се хората да имат нужда просто да разкажат на някого тревогите си. „Имам тук едни нови формуляри за попълване, които просто ме ужасяват…. Но на теб сигурно не ти се слуша за подобни досади.“ При такава ситуация хуманното и правилно отношение е да отговорите: „Напротив, няма проблем – разкажи ми каква е тази работа.“ В същия момент човекът срещу вас започва да се чувства разбран, вижда съпричастност и вече не е толкова притеснен от новите задачи. Именно такива дреболии са достатъчни да зарадват някого безкрайно и е добре да го имате предвид.

  1. Какво мислиш по този въпрос?

Представете си, че някой колега ви каже: „Имахме брейнсторминг в отдела и ми хрумна тази идея. Какво мислиш по въпроса?“ Безспорно, подобен въпрос означава, че за човека вашето мнение има значение. Това често е пропускано, но само по себе си е важен извод. Ако задавате на колегите си подобни въпроси, те ще научат, че ги цените, че имате доверие в професионалната им преценка и че ги уважавате. Тези неща се запаметяват трайно и оставят  приятно впечатление у хората около нас.

  1. Да пием едно кафе заедно?

Да, така е – като прекарвате по малко време с колегите извън офиса, получавате отлична възможност да се сближите с тях и да им демонстрирате човешката си страна. Добра идея е да разнообразявате адресата на тази покана – не канете винаги едни и същи колеги. Така ще опознаете по-добре хората, с които стоите затворени в един офис по цял ден.

Всички имаме колеги, с които би ни се искало да имаме по-добри отношения. Ако започнем да прилагаме тази тактика към тях още днес, вероятно взаимоотношенията ни ще се променят съвсем скоро. А това си струва.

Разбираемо е, че хората искат да бъдат харесвани. За всеки има значение как бива възприеман. Ние се съизмерваме като хора с околните.  Ако тяхната реакция към нас не е позитивна, едва ли ще бъдем щастливи. А не е толкова трудно да променим нещата в наша полза.

Още по темата

Свързани публикации