Как да бъдете сигурни, че в CV-то ви няма никакви грешки?

Как да бъдете сигурни, че в CV-то ви няма никакви грешки?

Автобиографията ви е може би първото впечатление, които един мениджър получава от вас. Това е и един от основните материали, които ще определят дали да бъдете поканени на интервю или не. Затова е важно да направите добро първо впечатление. CV-то трябва да ви представи в най-добра светлина – не само що се отнася до професионалния ви опит, но и до това как то е написано – ясно и без грешки. Ето няколко начина да се подсигурите, че то ще бъде именно такова.

  1. Използвайте спелчек

Най-удобно би било да използвате разширението за Word, което автоматично проверява текста ви за правописни грешки, още докато го пишете на компютъра си. Вариант е да използвате и безплатни онлайн платформи за редакция, които също несъмнено вършат добра работа. Разбира се, тези проверки са базисни и откриват основно сгрешени думи, но това е добро начало.

  1. Прочетете го на глас

Четенето на даден текст на глас позволява да чуете как всъщност звучат нещата, които сте написали. Това ще помогне да разберете дали изреченията ви са достатъчно ясни, дали структурата им е добра, дали сте използвали правилните думи и дали са позиционирани правилно. Ако ви е странно и не се чувствате достатъчно уверено, помолете някой ваш близък също да слуша и да ви даде обратна връзка.

  1. Нека още някой го прочете

Когато пишем текст, обикновено толкова свикваме с него, че определени проблеми в него спират да ни правят впечатление и не ги забелязваме. Затова винаги е добре някой друг, на когото имаме доверие, че може да ги улови, също да „хвърли един поглед“. Изпратете го на приятел или на някого от семейството ви, за една такава външна редакторска намеса. Ако имате шанс да го изпратите на повече от един човек – още по-добре!

  1. Проверете внимателно полето „Контакти“

Предвид вълнението около подготовката и изпращането на CV за желана от вас позиция и сериозните проверки върху текста, може да се случи така, че да сте забравили да погледнете подробно информацията за контакт с вас. Често използваме стари бланки за автобиографии, към които добавяме нови неща, но това може да се окаже проблем – оттогава насам може да сте сменили номера си, да сте си направили нов имейл адрес или да сте се преместили. Контактите, по очевидни причини, са един от най-важните параграфи във вашата автобиография, затова не забравяйте да ги проверите добре!

  1. Оставете време да „отлежи“

Организирайте се така, че след като завършите писането и редакцията на вашето CV, да мине поне ден или два (ако това не е възможно – поне един или два часа), преди да го изпратите. За това време го оставете настрана и спрете да го редактирате, за да може да се върнете към него със свеж поглед – така можете да видите неща, които първоначално не са ви направили впечатление и е добре да коригирате.

Свързани публикации