Как да градите фрийланс кариера, когато имате и постоянна работа?

Как да градите фрийланс кариера, когато имате и постоянна работа?

Днес все повече хора се опитват да балансират между две (или дори повече) работни места. Дали защото имат нужда от по-голям доход или просто искат да развият собствен бизнес, много професионалисти градят и кариера на свободна практика, като в същото време имат и постоянна работа. Амбиция, която не е никак лека.

Когато сте ангажирани в офиса от 9 до 17, вие не можете да бъдете толкова мобилни, да реагирате моментно или да сте на постоянно разположение. Да вземем за пример един графичен дизайнер. Вероятно клиентите, с които работите, очакват да сте готови за реакция когато ви потърсят; да можете да се срещате в нормално и удобно за работодателя време (именно в диапазона от 9 до 17); да бъдете в постоянна комуникация. Но в повечето случаи това е невъзможно и непосилно, ако имате ежедневни ангажименти в постоянната си работа. Често се случва в тези ситуации неопитните фрийлансъри да се опитват да балансират между двете – вдигате телефона тихо в тоалетната и говорите с другите си клиенти; между ежедневните задачи в офиса се опитвате да свършите и нещо по „другия“ проект. Отдавате се на объркващ и изтощаващ мултитаскинг, който няма да доведе до нищо добро. Как тогава можете да развиете добър фрийланс бизнес? Всъщност не е трудно, но трябва да имате предвид някои ограничения и да имате ясно поставени граници и правила, които да следвате.

На първо място, запомнете че мултитаскингът не е опция. Когато сте в офиса, трябва да бъдете на 100% отдадени на постоянната си работа. В противен случай, вероятно няма нито да успеете да свършите ежедневните си основни ангажименти, нито да реагирате адекватно спрямо страничните си задачи. Вместо това, научете се да разпределяте и програмирате времето си оптимално. Примирете се с ранното ставане и отделете нужните часове за „работа преди работа“.

Проблемът със срещите също е решим. Бъдете честни с вашите клиенти и споделете ситуацията си. Предупредете ги ясно и твърдо, че дните ви са заети, че тогава е трудно да се срещате и че вероятно няма да можете да реагирате на техни обаждания или мейли. Предложете им фиксирани варианти за срещи – например в обедната ви почивка или пък преди началото на работния ден. Ще се учудите колко хора биха изнесли срещите си тогава. Или ако имате гъвкаво работно време, изместете графика си с час или два по-рано, за да имате този аванс в края на работния ден.

Важно е да бъдете искрени в намеренията и възможносите ви. Когато с вас се свърже потенциален нов клиент, нека той бъде напълно наясно с ограниченията, с които трябва да се съобразява и дали това го устройва. Нещо повече – важно е самите вие да бъдете наясно със собствените си сили. Не приемайте всичко, което ви попадне, нито пък твърде мащабни ангажименти, които биха разрушили хармонията между фрийланс задачите и постоянната ви работа и заради които бихте прегорели. Не надценявайте възможностите си, бъдете реалисти и се щадете. Работата на повече от едно място, макар и напълно постижима с правилната организация, все пак е предизвикателство, което изисква определена нагласа.

Свързани публикации