Как да изберем кариерна реализация?

Source: freedigitalphotos.net (Image by 89studio)

Source: freedigitalphotos.net (Image by 89studio)

„Аз искам да работя като адвокат“, „Смятам да стана бизнесмен“, „Мечтая да съм хирург“ – звучат ли ви познато такива реплики, произнесени от устата на млади хора, завършващи средно или висше образование? А как всъщност се правят подобни избори, каква е мотивацията на хората, защо са избрали точно едно или друго?

Стряскащата истина е, че огромна част от младите хора, отделят повече време да си изберат тоалет за вечерта, отколкото да помислят как да се реализират в живота. А всъщност, разумният подход е да се направи старателно и дълго проучване – какво точно прави човекът, чиято професия искаме да работим, какви са предизвикателствата преди това, а и по време на самия кариерен път, доколко е подходяща тази професия за характера, манталитета и емоционалността ни, какво можем да очакваме като цяло от живота си в тези професионални обувки и т.н.

За да стане ситуацията още по-сложна, ред допълнителни обстоятелства също оказват влияние. Например, ясно е, че младите хора рядко познават самите себе си в достатъчна степен и трудно могат да си изградят вярна преценка, какво би им отивало да работят в бъдеще. Друг проблем се корени в психологическата особеност, проявявана от повечето нормално социализирани членове на обществото – накратко, хората обикновено правят това, което се очаква от тях. Което означава, че ако родителите на един абитуриент са му втълпили идеята за определена кариерна пътека, то той, с голяма доза сигурност, ще се насочи по техните амбициозни съвети, а не по онова, което усеща, че го интересува.

Izbori (2)

За да се реши тази главоблъсканица, могат да се използват различни стратегии. Някои експерти препоръчват човек да се ориентира към онова, което истински го вдъхновява и да не се отчайва от трудностите по пътя. Базисната идея зад подобни съвети е, че човек ще работи със страст и траен интерес нещо, което го влече. Други специалисти са на обратното мнение и препоръчват трезво обмисляне на перспективите, преценка на личните ценности, отговори на въпроси от типа: „Голяма заплата ли искам, или повече свободно време и по-малко ангажименти? Живот в чужбина, чести командировки или повече време със семейството?“.

Вероятно не е неразумно да се подкрепи компромисен вариант, но това не значи, че тук има някаква общовалидна рецепта. От една страна, изглежда разумно човек да се насочи към професионална област, която много го вдъхновява. От друга обаче, важно е да прецени трезво всички гореспоменати съображения, да установи, че е сигурен в избора си и наистина познава същността на избраната професия. А най-ползотворно при правенето на такъв избор е, да се разговаря със сертифициран кариерен консултант. Всеки подобен специалист е в състояние да помогне с конкретни съвети и насоки. И без да отнема личния избор на младия човек, би могъл да му даде алгоритъм, по който той сам да открие правилния вариант за себе си. Но при всички положения едно правило остава валидно винаги – изборът на кариерен път трябва да е обмислен и планиран. Импровизациите тук много рядко дават желаните резултати.

Свързани публикации