Как да използваме градивната критика в наша полза (и без да се засягаме)?

Как да използваме градивната критика в наша полза (и без да се засягаме)?

Ако започнем отдалеч, бихме казали, че човек цял живот се учи и усъвършенства. Това важи с пълна сила и за професионалното развитие. За да имате успешна и прогресивна кариера, е важно постоянно да се подобрявате и израствате. А за да почерпите възможно най-много от опита, добит от трънливия кариерен път, е важно да научите да цените мнението на хората (което далеч не означава да го приемате безрезервно). Или по-точно казано – да приемате градивната критика отправяна към вас. Разбира се, има огромна разлика от добронамерена забележка и откровено заяждане, но повечето хора реагират еднакво негативно и при двата подхода. А в много от случаите – колкото и неприятно да ви е, че не сте свършили нещо както трябва и някой ви го посочва – добре поднесената, но критична обратна връзка, може да бъде изключително полезен „жокер“, който ако примете без да се засегнете, би могъл да ви даде много. Какво не е добре да правите, когато получавате такъв тип градивна и доброжелателна критика?

  1. Не го приемайте лично

Безспорният първенец на тази своеобразна класация. Някак си естествено е да се жегваме силно, когато става въпрос за нещо, свършено от нас. Проект, върху който сме хвърлили немалко труд, изведнъж получава няколко негативни коментара от шефа и цялата ни мотивация отива на кино. Познато, нали? Това е имено, защото често приемаме критиката лично, а не върху конкретно измерение от работата ни. Вечният успокояващ рефрен „никой не е перфектен“ важи тук с пълна сила. Трябва да имате реалистични очаквания към себе си, да знаете, че понякога се справяте малко по-зле от друг път и да сте готови да приемете критика за това. Приемете я достойно и подобрете това, което може да се подобри. Гледайте с широко отворени очи и не оставяйте самочувствието да ви постави капаци.

  1. Не мислете за най-лошото

В такива ситуации често мислим в крайности – че просто искат да се заядат с нас и да ни засрамят; че работата ни е абсолютно неудовлетворяваща; че не сме достатъчно добри професионалисти. Истината е, че обикновено критиката се отнас към някоя конкретна част от това, което вършим и не засяга цялостните ни компетенции. Нещо повече – тя целя да ни помогнат да се поправим, т.е. подобрим и да постигнем по-изрядни резултати, а не да ни смачкат така, че цялата ни мотивация да се стопи. Няколко коментирани грешки не ви правят пълен дилетант, а просто човешко същество, което – както всички други – греши. Не бъдете винаги толкова фаталистични, мислейки за най-лошото.

  1. Задавайте въпроси и използвайте дадените отговори

Често, когато понесем критичен коментар, свеждаме глава, съгласяваме се и се връщаме на работа. Или пък го приемаме твърде емоционално и започваме да го отхвърляме яростно, преминаваме в лични нападки и всичко прераства в една ужасно унизителна сцена. Ключът е „златната среда“. Не оставайте мълчаливи, но и не тръгвайте на нож. Задайте въпроси, които смятате за удачни спрямо ситуацията – защо този човек има точно това възражение, защо неговото предложение е по-добър вариант и прочие важни ориентировъчни въпроси. Това, от една страна, може да ви позволи да се върнете към работата си някак успокоени и с много по-ясното съзнание, че тази критика е адекватна и смислена. Или пък обратното – в процеса на разговор може да убедите, например, шефа си, че всъщност сте се справили добре, а той не е оценил работата ви правилно. Във всеки случай – въпросите са задължителни.

  1. Използвайте тази критика практически

Изслушали сте това, което са имали да ви казват; ориентирали сте се защо смятат така и все пак не правите нищо по въпроса. Разбира се, не винаги всяка критика е полезна и бихте могли да се съгласите с нея. Приемете и използвайте тези съвети, които сте преценили, че са истински смислени и с тях оптимизирайте работата си. Приложете наученото. По този начин ще покажете, че сте отворени към диалог и че все още сте готови да усвоявате ново знание, пък и това вероятно ще подобри и резултатите ви.

  1. Благодарете

Малко е трудно да си представим, че благодарим на някой, който, едва ли не, напада работата ни. Но помислете – този човек е отделил време да се запознае с нея, да помисли върху нея и какво би могло да се поправи. Това е важно за вас, за проекта ви или за компанията, за която работите. Един жест, който е изцяло във ваша полза и който – в повечето случаи – е напълно алтруистичен. Бъдете благодарни за тази насока и изразявайте тази благодарност.

 

Свързани публикации