Как да изпъкнете на нетуъркинг събития?

Как да изпъкнете на нетуъркинг събития?

Несъмнено този тип форуми са неразделна и изключително важна част от съвременния бизнес (а и далеч не само) свят. Те дават страхотна възможност за нови познанства в конкретната професионална сфера, създават предпоставки за нови партньорства, развитие на нови бизнес възможности, а също така обикновено поставят и акцент върху най-актуалното в бранша. Едно нетуъркинг събитие, накратко, е важно и полезно за всеки присъстващ и именно заради това всеки се стреми да направи възможно най-добро впечатление. Следват няколко предложения за това какъв подход да изберете, ако искате да бъдете забелязани и запомнени на една нетуъркинг среща.

  1. Бъдете любопитни

Опитайте се да говорите с възможно най-много хора, но насочете тактиката си в посока въпроси. Важно е, разбира се, да се представите, но избягвайте да прекалявате с информацията за себе си и вашата дейност – така изглежда, сякаш се опитвате да се „продадете“. Поемете по друг път – задавайте въпроси на хората, които ви се струват интересни или потенциални бъдещи партньори. Бъдете, така да се каже, целите в слух. Увличайте се в различни разговори от различни групи от хора. Нещо повече – истинското и неподправено любопитство е рядкост, а това със сигурност ще ви накара да изпъкнете.

  1. Помогнете на други хора да установят връзка помежду си

Ако смятате, че ваши познати или партньори биха могли да са си от полза едни на други, но не се познават – поемете инициативата във ваши ръце и ги представете. Това може да доведе до нов, важен и вълнуващ проект. Бъдете сигурни, че ако това се случи, няма да забравят за човека, виновен за това познанство. Кой знае на кого могат да ви представят те съвсем скоро и как това би се отразило на вашето професионално бъдеще?

  1. Подгответе си представяне

Преди да отидете на нетуъркинг среща е важно да помислите кратка и ударна „заготовка“ на вашата професионална биография. Съобразете се с темата на събитието, с присъстващите хора и евентуалните възможности за контакти и изберете тези важни точки от CV-то си, чрез които да се представяте. Като кратка словесна визитна картичка. Това може да е важна отправна точка за бъдещи сътрудничества.

  1. Помнете имена

Това винаги създава силно положително впечатление. За повечето хора е истинско предизвикателство и обикновено забравят бързо името на човека, с когото току-що са се запознали. Предизвикателството става дори по-голямо по време на по-мащабни нетуъркинг събития. Ако успеете да запомните имената на хората, с които разговаряте, несъмнено ще изпъкнете. Няколко полезни тактики за запаметяване са, например, при запознанство да повторите името на събеседника си веднага, след като той се представи или пък да се обръщате поименно към него често по време на разговор.

  1. Дръжте на думата си

Ако сте обещали на някого, когото сте срещнали на събитието, да се свържете с него, например, за да му изпратите повече информация за себе си, да създадете контакт между него и друг човек или просто да се чуете, за да си уредите среща, на която да обсъдите евентуано партньорство – изпълнете го възможно най-скоро. Не отлагайте и реагирайте бързо. Така ще бъдете видени като сериозни и изпълнителни, а това е огромен плюс във всяка една среда.

  1. Бъдете позитивни

Хората биват привлечени силно от личности, притежаващи позитивно излъчване. Усмихвайте се, бъдете вежливи, осъществявайте визуален контакт. Бъдете отворени за разговори, предложения и бъдещи срещи. Опитайте се да обърнете възможно най-много внимание на всеки, с когото разговаряте или с когото се запознавате. Ще бъде оценено.

 

Свързани публикации