Как да мразим работата си по-малко

Източник: Flickr.com (Автор: Yasser Alghofily)

Източник: Flickr.com (Автор: Yasser Alghofily)

Да си обичаш работата е лукс, който не всеки може да си позволи. Щастливците, които работят мечтаната работа, са единици, но срещу тях стоят милионите, които просто се опитват почтено да прехранват себе си и семействата си с нещо, което не съвпада с представата им за идеално занимание. Ако и вие не сте от късметлиите и не си падате особено много по работата си, можете да почерпите вдъхновение и утеха в следните препоръки, които няма да ви преместят в противоположната категория, но поне ще направят живота ви по-поносим.

 

Започвайте дните с позитивна нагласа

Доброто настроение прави работата в офиса много по-поносима. Ако успеете да се настроите позитивно още сутринта, има вероятност да преборите задачите без много омерзение. Добро наспиване, чаша хубаво кафе или чай, малко разходка – това са неща, които могат да ви заредят с оптимизъм.

 

Мислете хубави неща

Не е лесно да се поддържа позитивна умствена настройка, но си струва опитите. Ако можете, старайте се поне да не мислите неприятни неща за работата си. Няма полза да се настройвате срещу нещо, което така или иначе трябва да правите.

 

Поставяйте си цели

Повечето хора не обичат работата си, защото е рутинна и не виждат „голямата картина“ в оперативната суматоха. Постарайте се да си поставяте ясни цели за деня, за месеца, за годината и ще се почувствате по-добре. Целите може да са свързани с конкретните ви задачи, а може и да са насочени към личното ви или кариерно развитие. Постигането на цели, дори и да са малки, винаги носи удовлетворение.

 

Опитайте да се сприятелите с колегите

С колегите прекарваме голямата част от живота си. Ако не ги харесваме, шансовете ни да сме щастливи в офиса са ниски. Затова си струва да опитаме да ги видим като симпатични хора, с които ни е приятно да бъдем. Ако пък успеем да станем и приятели, възможно е ходенето на работа да стане дори чакано и обичано занимание.

 

Искайте повече

Ако не сте удовлетворени, не се примирявайте. Поискайте повече. Може да са пари, може да са почивни дни, може да са проекти или възможности да се докажете. Ако сполучите, ще се почувствате по-добре.

 

Взимайте си почивен ден периодично

Има дни, в които особено не ни се иска да отидем в офиса. Горещина, отпадналост, махмурлук, тъга – няма значение каква е причината. Когато се почувствате така, взимайте си по един ден отпуска. Действа много освежаващо и обикновено след това работата започва да изглежда по-приемлива.

 

Починете си истински

Ако усещате, че сте на път да прегорите, не се колебайте да си вземете истинска отпуска с поне две седмици почивка. Бърнаутът може да бъде предотвратен, ако реагирате навреме.

 

Опитайте да се спогаждате с шефа си

Дори и да не си харесвате шефа, постарайте се максимално да имате добри отношения. Това е човекът, от който зависи дали ще запазите прехраната си и който определя колко да бъдете натоварени. Важно е да бъдете в приятелски отношения.

 

Научете се да се справяте с неприятните хора в офиса

Не е лесно, но е много важно. Навсякъде има ужасни колеги и неприятни началници. Ако не намерите работещ алгоритъм за съжителство с тези хора, животът ви ще стане ад и ще се наложи наистина да си търсите друга работа. Иска се търпение и философска нагласа за постигането на тази цел, но пък и целта е особено значима.

 

Намерете вдъхновение

Открийте начин да гледате на работата си като на нещо, което си струва да правите. Намерете нейния скрит смисъл, открийте социалната й значимост, разберете как тя ви развива като човек и професионалист. Или просто се ослушайте за някоя похвала в офиса. Такива неща имат голямо въздействие върху усещането ви за работата.

Свързани публикации