Как да намерим удовлетворяваща работа?

Една от съвременните човешки драми е трудното постигане на баланс между идеала и реалността, между смисъла и платения труд, между работата, която носи задоволство, и работата, която носи пари. Истината е, че идеята, че работата може да бъде не само необходима, но и удовлетворяваща, е поразително нова. Показателно е, че в речниците от края на 18 в. липсва дума като „удовлетворение“.

В това кратко видео ще откриете шест полезни съвета, които да ви помогнат по пътя към търсенето на удовлетворяваща работа, за да не преживявате поредна криза всяка неделя вечер. Предаваме посланието накратко:

1. Приемете, че е напълно нормално да сте объркани, когато правите кариерен избор.

Ако преди индустриалната революция хората са избирали от около 2000 възможности, в наши дни статистиката сочи, че опциите са над половин милион. Когато при толкова много възможности се тревожим да не вземем грешно решение, всъщност нямаме никакъв избор. Психолозите наричат това явление „парадоксът на избора“.

2.Опознайте себе си.

Този древногръцки афоризъм, приписван на множество антични философи, съдържа смисъл, който е приложим в професионалната сфера. Знанието какво ще правим, за да изкарваме прехраната си, не идва спонтанно, не пада свише и започва със самопознанието. Достигането до подобно знание е процес, който започва със създаването на най-обикновен списък. Запишете дейностите, които са ви приятни, без да се стремите да сте рационални или аналитични. Колкото повече, толкова по-добре. Едва след като приключите, ви очаква нелесен анализ за достигане до заключения, които да ви доведат до перфектното за вас професионално бъдеще.

3. Помислете повече.

Отделете на тази важна задача толкова време, колкото е необходимо. Няма да се справите в рамките на седмица-две. Понякога това решение отнема година, дори повече. Нека този факт не ви обезкуражава. Не се чувствайте виновни и разберете, че това е по-добрият вариант от алтернативата да прекарате живота си, работейки нещо, което 15-годишното ви Аз е избрало по задължение.

4. Правете опити.

Не е реалистично да смятаме, че сме способни да си представим конкретна работна атмосфера, докато разсъждаваме пред огледалото вкъщи. Трябва ни достоверна и актуална информация от реалния живот. Прегръщайте възможностите – учене, подобряване на квалификацията, стажове, доброволчество…

5. Разсъждавайте за това какво прави хората нещастни.

Всеки успешен бизнес е опит да бъде решен нечий проблем. Помислете с какво можете да допринесете, за да се чувстват по-добре хората около вас, с какво да бъдете полезни на останалите в обществото – това, на практика, е идеята на работата.

6. Бъдете уверени в собствените си сили.

Темата за увереността е получила толкова много интерпретации, че е лесно в цялост да бъде отхвърлена като клише. Тук обаче става дума за кураж за постигане на целите, за вяра в собствените възможности. Понякога самоувереността (да не се бърка със самохвалството) е единствената разлика между успеха и провала.

Вижте повече в материала. Как решихте да се занимавате с настоящата си професионална дейност? Какво според вас може да бъде от полза за тези, които в момента са изправени пред важния избор?

Свързани публикации