Как да намерите правилния път, когато искате да започнете нова кариера?

Как да намерите правилния път, когато искате да започнете нова кариера?

Малко са тези, които уцелват отведнъж мечтаната работа и се чувстват комфортно в нея дълги, дълги години. Повечето хора сменят драстично попрището си поне 2 или 3 пъти в живота си. Това със сигурност е вълнуващ процес, но често е и трудоемък. Особено за онези от вас, които желаят промяна, но не са убедени в каква посока да се насочат. За щастие, днес има множество полезни източници и канали, които могат да ви дадат повече информация за дадена сфера и да ви насочат към новата ви кариера. Ето няколко предложение къде да потърсите „златото“, ако се окажете в задънена ситуация.

  1. Следете кариерните сайтове

Интернет днес е най-удобният и богат източник на нужна информация. Десетки са кариерните сайтове, в които бихте могли да прочетете статии за почти всяка бизнес сфера – дизайн, мениджмънт, ПР, IT и каквото още се сетите. Там бихте могли да намерите и полезни съвети свързани с тези професии, смислени насоки или важни въведения в тях. Нещо повече – повечето от тези сайтове са списвани от професионалисти, които имат профили в различни медии (Facebook, Twitter, LinkedIn), а често водят и влогове, издават книги или правят онлайн семинари. Ако намерите някоя статия за изключително полезна, бихте могли да проследите автора й и да прочетете и други негови публикации, които биха ви помогнали в избора. Този тип „ориентиране“ може да ви отнеме малко повечко време, но пък големият му плюс е, че обикновено достъпът до тези сайтове е напълно свободен и безплатен. Това важи и за JobTiger.bg и за JobTiger.tv.

  1. Запишете се на онлайн курс

Обмисляте нова кариера, но нямате време да се преквалифицирате? Или сте харесали дадена област, но не сте напълно сигурни и първо бихте искали да „опипате почвата“? В такъв случай онлайн курсовете са вашето решение. В наши дни почти всеки месец се провеждат десетки онлайн курсове в различни сфери. Тази практика е масово разпространена извън България, но и тук постепенно започва да навлиза, особено за по-масови професии (като IT или дизайн, например). Хубавото е, че не малка част от тези курсове са безплатни или поне – изключително евтини, а това ви дава възможност да рискувате с нещо съвсем различно или провокативно. Ако не ви допадне, то поне няма да сте изгубили пари (или не много), но ще сте научили нещо ново. За напълно убедените в своя нов кариерен завой, има и по-високо платени курсове, които са по-ангажиращи, на по-високо ниво и които несъмнено гарантират по-голяма възвръщаемост на вложените време и средства. Във всеки случай – онлайн курсовете са все по-удобния и приятен начин за обучение днес. Защо да не се възползвате?

  1. Свържете се с кариерен консултант

Това е практика, която в България също не е разпространена, но ако сте в наистина, наистина затруднено положение и собствените ви търсения не водят наникъде, то може би е добре да потърсите професионалист. В зависимост от възможностите, които имате, бихте могли да се обърнете към кариерен съветник само за консултация или пък бихте могли да го наемете за целия процес по търсене на нова работа (пренаписване на CV, професионални съвети за LinkedIn профила ви, помощ при търсенето на обявени позиции за желаната от вас работа и т.н.). Тази опция вероятно стои на последно място, но все пак е възможност, която е добре да имате предвид, ако нещата „загрубеят“ и търсенето ви не дава резултат. Имайте предвид, че тази услуга се предлага от JobTiger.

Във всеки случай – използвайте даденостите на Интернет! С правилния подход и селективност, бихте могли да откриете ужасно много полезни насоки, които да ви дадат нужния тласък.

Свързани публикации