Как да намерите време за търсене на работа, когато буквално нямате време

Как да намерите време за търсене на работа, когато буквално нямате време

„Никога нямам достатъчно време.“ „Не мога да повярвам как отлетя и тази седмица.“ „Твърде зает съм, за да търся нова работа.“ Звучи ли ви познато?

Казваме го постоянно, мислим го и го вярваме. В ума ни времето постоянно се отдалечава от нас или ни хваща неподготвени, коментира Alyse Kalish за The Muse. Времето е най-добрият ни съюзник и най-лошият ни враг.

Ами ако наистина можем да контролираме собственото си време, вместо то нас? Какво, ако си кажем: „Имам Х минути на ден, които искам да прекарам, правейки Х неща.“? Просто така.

Именно това е целта, която авторът на книга по темата Tim Urban решава да постигне. В скорошен пост в блога си „100 блока на ден“ той разделя всеки ден на 100 10-минутни блока, като се предполага, че средностатистическият човек спи по 7-8 часа и следователно има 16-17 часа (или 1000 минути) в будно състояние на денонощие. Също така той предлага да си принтирате „решетка“, в която да впишете плановете си за отделните блокове от време и да изпробвате тази стратегия.

Най-добрата новина е, че това е не само опция да се справите с работните дни по най-продуктивния начин, но и страхотна възможност за търсене на работа, особено ако сте от онзи тип хора, които изглежда не намират достатъчно време да поставят начало на този процес.

Тъй като трябва да решите с каква дейност да запълните всяко квадратче, бързо ще видите кои 10-минутни блокове от време могат да се използват по-мъдро. Среща на кафе? Шест блока (вместо един епизод от ТВ сериала, който гледате). Редакция и актуализиране на CV-то ви? Три блока (вместо да прекарате този половин час в социалните мрежи). Актуализиране на профила ви в LinkedIn? По един блок на ден (вместо да търсите в интернет неща, които никога не бихте си купили). А имате и още една възможност, която е повече от разумно да използвате – отделете си няколко блока за участие в наближаващите есенни „Виртуални дни на кариерата“. Това е едно чудесно кариерно събитие, организирано от JobTiger, като то ще се състои на 9 ноември 2016 г. Шансовете с негова помощ да си намерите по-добра работа никак не са малки.

Когато разглеждате решетката и отделните блокове в нея, ще започнете да виждате колко много време е в ръцете ви и под вашия контрол всеки ден, както и колко много време несъзнателно оставяте да ви се изплъзне. Например, възможно е да видите, че изразходвате 48 или повече блока на ден за работа, която ненавиждате, при положение че всичко, от което се нуждаете, е да отделите няколко блока на ден, за да намерите работа, която бихте обичали.

Звучи напълно постижимо, нали?

Свързани публикации