Как да напишем мотивационно писмо, което ни гарантира покана за интервю?

Как да напишем мотивационно писмо, което ни гарантира покана за интервю?

Колко трудно е да се напише такова мотивационно писмо, с което да направите отлично първо впечатление, да ангажирате потенциален работодател и да изтъкнете най-добрите си качества? Всъщност не е непременно толкова трудно, ако знаете как точно да го сторите.  А още по-хубавото е, че ако го направите, почти сигурно ще си гарантирате покана за интервю за работа.

Повечето хора изпитват ужас от писането на мотивационни писма. Именно затова процъфтява практиката да се търсят готови примери онлайн, (да се превеждат) и да се изпращат без никакви промени. Това е съществена грешка, която пречи на процеса по кандидатстване. А пропускането на писмото е още по-тежък грях, особено ако такова се изисква в обявата за вакантната позиция. Работодателят очаква от вас да си направите труда и да напишете вашето лично писмо. Ако не го сторите, ще изглеждате незаинтересовани, мързеливи и без истинска мотивация за назначение. Използването на готови образци пък води до създаване на лоши мотивационни писма, а това е още-зловредно от пълната липса на писмо.

Най-честите проблеми с този вид текстове са еднаквостта им, прекалено общата информация, която съдържат, твърде дълги/кратки са и са досадни за четене. И именно затова, ако успеете да сътворите едно добро мотивационно писмо, шансовете ви да изпъкнете пред другите кандидати са наистина сериозни.

Първото и ключово условие е да разберете, че търсенето на служители е по същество търговски процес, а вашето мотивационно писмо е първата стъпка в търговията (иначе казано – в опита да се „продадете“ на компанията). Вие сте „продуктът/услугата“, а работодателят е „купувачът“. Искате да ви „купят“, нали?

В целия процес има сериозна доза психологизъм, което следва да ясно осъзнато от вас. Помислете за момент за себе си като за клиент. Виждате неща, които са ви интересни и решавате да купите някои от тях, базирайки се на принципа, че по този начин ще решите някакъв свой проблем или нужда. По правило купувате почти само нещата, които ви вършат работа (като изключим спонтанните покупки, които най-често са въпрос на прищявка).

Мотивационното ви писмо е на практика рекламен материал за вас. Целта му е да грабне интереса на читателя (като му разкаже каква е ползата за него) и да го накара да поиска да научи повече за вас. И така, доброто писмо отговаря на следните изисквания:

Правилното мотивационно писмо

  • Ясно и стегнато демонстрира защо работодателят трябва да говори с вас за свободната си позиция
  • Кара читателя да иска да се запознае и с автобиографията ви (като не бива да преписвате цялото си CV в писмото)
  • Специално разработено е за конкретната позиция в конкретната компания
  • Излага мислите ви кратко и ясно – максимум 3 параграфа
  • Съдържа количествени данни за постиженията ви
  • Лесно се чете „по диагонал“, без да се губи информацията
  • Учтиво, професионално и приятелско като стил е
  • Приключва с „призив към действие“ (call to action), като например: „Ще ви се обадя след три дни, за да обсъдим възможностите“.

Мотивационно писмо, което съдържа всичко това, има сериозни шансове да ви отвори навсякъде вратите за първо интервю. Не подценявайте тази възможност и се възползвайте от нея в максимална степен.

Свързани публикации