Как да направим първата седмица на нова работа по-малко неловка?

Как да направим първата седмица на нова работа по-малко неловка?

Започването на нова работа винаги е вълнуващо преживяване. Положителните вълнения обаче почти задължително са съпроводени и от известно неспокойство – от новата среда до новите началници, колеги, екипи, неписани правила, особени вътрешни отношения, хумор, митологии и какво ли още не. А желанието още от първия ден да спечелим доверието и приятелството на колегите, с които заедно да се гмурнем в истинския работен „екшън“, е голямо. И макар всичко това все пак да не може да се случи с магическа формула още на първия ден, ето няколко предложения как бихте могли да се „аклиматизирате“ по-бързо на вашето ново работно място.

  1. Поканете някого на обяд

Започването на нова работа прилича малко на първите дни в нов клас в училище – повечето хора предпочитат да хапнат обяда си настрана, върху чина, изчаквайки някой да прояви интерес към тях. Ако искате да се впишете по-бързо, не избирайте тази стратегия. Напротив, обърнете я с хастара наобратно. Бъдете вие инициаторите на такъв обяд. Изберете някой колега (или дори по-добре няколко) и хапнете заедно. Това е един приятен и неформален начин да създадете контакт, а и да разберете повече за новата ви среда, отвъд официалния протокол на представянията. Накратко – ще покажете, че сте дръзка и отворена личност, ще си намерите „дружка“, а и ще ви се даде възможност да надникнете  „зад кулисите“ на новата ви работа – нещо, което е много полезно, за да се ориентирате и отпуснете.

  1. Запознайте се лично с всеки от вашия екип

Не, нямам предвид всички хора, които работят в компанията (ако предположим, че е голяма), а тези които са в непосредствения ви работен кръг. И не, също така нямаме предвид официалното представяне с ръкостискането и бързото изстрелване на имената, които обикновено забравяме. Обърнете истинско внимание на всеки един от новите ви колеги – заговорете ги докато пушите (ако пушите), докато пиете кафе сутринта или си топлите обяда в офисната кухня. Не драматизирайте, ако някой не е запомнил името ви или точната позиция, която заемате. Представете се отново, този път в неформална атмосфера, и поговорете малко – върху какво работи колегата ви в момента, има ли как да помогнете и, разбира се, важният и приятен въпрос – какво прави, когато не работи? Личните интереси и хобита винаги сближават и създават връзка. Проявете интерес и лично отношение към всеки един от хората в екипа ви и ще се учудите колко бързо ще бъдете приобщени.

  1. Бъдете смели и адаптивни

Всяка компания е различна сама по себе си – със своя култура, атмосфера, привички и правила. Независимо колко сте харесвали или колко сте свикнали с ежедневието на предишното си работно място, новото ви такова най-вероятно ще изисква друг тип отношение или поведение. Да речем, че на предишната ви работа е съществувала „традицията“ (образно казано), обядът да се хапва в офисната кухня, докато на новото място всички заедно отивате в отсрещния ресторант. С предишните ви колеги сте ходили всеки втори петък заедно на караоке, докато новите предпочитат по-тихи барове, в които могат да си поговорят и пийнат спокойно в неработна среда. Колкото и да са странни и нови тези промени за вас, опитайте се да се адаптирате към тях. Не се страхувайте от новото, а напротив – проявете изследователски интерес и ентусиазъм. Не отклонявайте покани, включвайте се в общите дейности и не позволявайте евентуалната носталгия по миналото ви „ежедневие“ да вземе превес. Сега сте на ново и най-вероятно – поне толкова приятно и интересно място, колкото и миналото. Отдайте се спокойно и се наслаждавайте.

Стресът при започването на нова работа винаги е налице – факт. И обикновено единственото желание, което имаме е отново да се почувстваме нормално – новата рутина да се създаде по-бързо, за да усетим обичайния комфорт. За да се случи това по-лесно и бързо, опитайте да положите усилия в посоките, споменати по-горе.

Свързани публикации