Как да направим така, че да се свържем с всички тези, с които искаме в LinkedIn?

11804824395_f84447b635_b

LinkedIn може и да е социална мрежа, но тя има свои собствени правила, много по-различни от facebook или twitter. В нея произволните приемания на „приятелства“ (т.нар. Connect) не са толкова чести. Ако някой, който не ви познава, реши да приеме вашата покана, то преди това вероятно подробно ще разгледа и проучи вашия профил. Именно затова е важно той да е напълно изряден, интересен и впечатляващ, за да съумеете да грабнете неговия интерес и да започнете комуникация. Как можете да постигнете това?

  1. Погледнете на правилното място

Това е чисто технически трик. Вместо да изпращате покани на хора директно от автоматичните предложения на платформата, изпратете персонализирано запитване с кратък текст. Това става като влезете в профила на конкретния човек, с когото искате да се свържете, и му изпратите покана, към която можете да добавите и кратко съобщение – вашата мотивация защо искате да поддържате контакт.

  1. Шлифовайте профила си

Първото общо впечатление от вашата лична страница в LinkedIn е изключително важно и създава нагласи, които на по-късен етап са трудно изличими. Затова е важно да бъдете изрядни. Бъдете сигурни, че сте „избърсали праха“ от него преди да пратите няколко покани за приятелство. Важно е да имате актуална и професионална профилна снимка, която да ви представя във възможно най-добра светлина. Не по-малко приоритетно е да сте добавили всички скорошни ваши постижения – повишения, обучения, посещение на срещи и семинари. Накратко – всичко, което демонстрира вашата активност и опит. Нищо не е маловажно!

  1. Персонализирайте съобщението си

От всички съвети дотук, този е може би най-ключовият! За щастие, това далеч не е толкова сложно, колкото изглежда на пръв поглед. Съобщението ви трябва да съдържа следните три основни точки:

  • Кой сте вие? – представете се и обяснете с какво точно се занимавате в момента – това ще е напълно достатъчно.
  • Откъде познавате този човек? – дали сте се срещнали на неутъркинг събитие скоро или пък сте попаднали на негова публикация, а може би статия или интервю с него? Или някой ваш общ познат ви е насочил към него? Заявете го ясно.
  • Защо искате да се свържете? – какво ви е накарало да се свържете с него? Дали искате да следите нещата, които прави по-отблизо или искате да му отправите конкретно предложение или запитване – важно е да го кажете директно.

Запомнете, автоматичното „Искам да ви добавя към моя професионален кръг в LinkedIn” не казва нищо. Персонализирането на съобщението е начинът, по който истински можете да заинтригувате някого.

  1. Добавете силен финал!

Когато имате ограничените 300 символа за вашето съобщение, трябва да сте сбити и убедителни. Затова е и важно да помислите за ударен финал, който напълно да убеди, че си заслужава този човек да приема вашата покана. Можете да използвате въображение и да помислите какъв според вас е подходящият начин да завършите краткото си представяне. Един от вариантите е последното ви изречение да бъде следното: „Надявам се да останем в активна комуникация!“. Тоест – да покажете, че не добавяте този човек само, за да увеличите броя на контактите си, а де факто искате да поддържате връзка с него.

Приложите ли тези тактики, бъдете сигурни, че ще си създадете изключително добро – а и ползотворно – LinkedIn реноме!

Свързани публикации