Как да направите добро първо впечатление?

Как да направите добро първо впечатление?

Всички знаем колко важно и неизличимо е първото впечатление. Повечето хора отсъждат дали един човек им харесва в рамките на 10 секунди, докато друго изследване твърди, че 33 % от работодателите вземат решения дали да назначат някого или не след около 90 секунди. Има няколко базисни правила, които са ясни за всекиго – добра прическа, прилично облекло, висока лична хигиена, здраво ръкостискане, широка усмивка. Но има и други фактори, които са не така очевидни, но със сигурност не по-малко важни за доброто първо впечатление. Ето какво още трябва да имате предвид, ако целите да блеснете при първата си среща с някого:

  1. Уважавайте себе си

Невербалната комуникация изпълва около 55 % от всеки разговор. И тук не става въпрос само за жестове и мимики, а за цяла широка гама внушения, свързани с вашето физическо присъствие. Важно е за впечатлението на вашия събеседник как се заявявате в пространството, какъв е езикът на тялото ви (положението на главата и гърба) – всичко това показва вашето ниво на самоувереност. Разбира се, доброто облекло е важно, но всъщност то трябва да бъде комплимент към вашето уверено поведение.

  1. Обърнете внимание на статуса си

Дяволът е в детайлите, гласи популярната поговорка. И тя важи с пълна сила за формирането на първите впечатления. Изключително важно е да демонстрирате вашия статут чрез начина, по който изглеждате. Важно уточнение – статут тук разбираме като себеусещане, а не като социално положение. Подчертайте това ваше себеусещане със стилно облекло, хубав часовник, чанта, писалка или бижу. В никакъв случай не е задължително тези предмети да бъдат непоносимо скъпи, а по-скоро да покажете, че имате определен вкус и усет, който отразява вашето собствено себеусещане.

  1. Интелигентност

Основният начин да демонстрирате вашата интелигентност – и да предразположите събеседника си с нея – е не чрез дълбоки и впечатляващи прозрения (колко такива можете да изкажете в рамките на 90 секунди, все пак?), а чрез погледа. Ако перефразираме популярната поговорка, бихме могли да кажем, че в случая „очите са прозорец към ума“. Очният контакт е най-непосредственият начин за преценяването на чуждата интелигентност. Затова в разговорите се старайте да гледате често в очите. Нещо повече – дайте на веждите си голяма свобода. Повдигайки или сключвайки ги вие демонстрирате силно разбиране, признание и емпатия, които създават здрава връзка с вашия нов събеседник.

  1. Поведение

Важно е да знаете, че повечето хора веднага биха разбрали, ако нещо в поведението ви не е наред – ако сте иронични, недобронамерени, невдъхновени. Дори да не могат да си го обяснят логически, те ще го усетят, а това ще повлияе силно на впечатлението им спрямо вас и желанието им за бъдеща комуникация. Затова е важно да демонстрирате позитивно поведение – сериозно и енергични ръкостискане, широка усмивка, ясни и изразителни мимики на лицето,  ентусиазъм в движенията. Този тип поведение е много по-печеливш във всеки един случай – без значение дали става въпрос за кандидатстване за работа или ново бизнес партньорство.

Свързани публикации