Как да напуснете без драма

StockSnap_YAS953N5QW

В живота на всеки професионалист идва момент, в който трябва да спре, да помисли надълго и нашироко за постигнатото на настоящата позиция и да реши дали иска да продължава да прави същото, или е дошло време да потърси други опции и да напусне.

Може би сте в капана на работа, в която няма място за напредък, и сте осъзнали, че уменията ви ще бъдат по-добре оползотворени в друга компания. Може би длъжността ви вече не е подходяща за вас и искате да изследвате други кариерни пътеки. Или може би сте зациклили на работа, за която с мъка ставате от леглото всяка сутрин.

Проучване на Harris Interactive показва, че 74% от хората биха обмислили намирането на нова работа. Каквато и да е причината ви да напуснете старата си работа, има правилен и грешен начин да го направите. Erica Wagner дава няколко съвета как да напуснете работа без излишно напрежение.

Може да е трудно да останете спокоен, когато подавате предизвестието си, но е абсолютно задължително

Ако си тръгвате заради лошо отношение или липса на признание за приноса ви във фирмата през годините, може да ви е много трудно да подходите спокойно, когато напускате. Помнете обаче, че ако се разделите със стария си шеф със скандал, този проблем може да ви преследва и за в бъдеще, особено ако потенциален работодател се обади на бившия ви мениджър и попита за впечатления за вас.

Направете всичко по силите си да поддържате комуникацията позитивна или неутрална

Ако се замислите, ще осъзнаете, че не можете да постигнете нищо добро с негативно отношение. Може би работата ви е ужасна, а шефът ви не го бива с хората, но не позволявайте това да задава тона. Бъдещите ви работодатели разчитат на препоръки.

Най-добрият начин да подадете предизвестието си е лично

Вероятно вече знаете кога мениджърът ви ще бъде сам в кабинета си. Бъдете позитивни, дори обстоятелствата, които са ви накарали да искате да напуснете, да са ви оставили лош привкус. Припомнете си, че не сте първият човек, който напуска, нито пък последният.

Планирайте какво ще кажете, преди да говорите с шефа си

Дори да напускате с добра причина, има вероятност разговорът да е труден и неудобен. Придържайте се към решението, което сте взели, и бъдете подготвени да отговаряте на неудобните въпроси. Дръжте се професионално.

Подробностите, които трябва да присъстват в разговора

  • Благодарете на мениджъра си за възможността. Дори опитът ви във фирмата да е лош, все пак е опит. Винаги изразявайте благодарност за възможностите за професионален растеж и усъвършенстване на уменията. Може да споменете, че се радвате, че сте имали шанса да работите с определени колеги.

  • Изложете причината, поради която напускате. Няма нужда да уточнявате подробности за новата си работа. Може да напускате по лични причини – за да повишите квалификацията си или да се грижите за болен близък. Не включвайте в изявлението си нищо, което ще се отрази зле на колегите ви, които остават във фирмата.

  • Предложете помощ на новия служител, за да направите промените по-безболезнени. Няма да ви навреди да предложите да обучите новия човек, който ще заеме досегашната ви позиция, и да отговорите на въпросите му.

  • Подайте едномесечно предизвестие. В повечето трудови договори срокът на предизвестието за прекратяване от една от страните е 30 дни. Постарайте се да спазите тази клауза. Ако по някаква причина не можете да го направите, говорете с работодателя си, за да стигнете до компромисен вариант, който удовлетворява и двама ви.

За какво да бъдете подготвен

Възможно е мениджърът ви да не иска да изгуби служител като вас и да се опита да ви накара да останете. Тогава какво? Ако решението ви е окончателно, бъдете непоколебим.

Винаги има минимална вероятност, когато съобщавате намерението си да напуснете, шефът ви да поиска да си тръгнете незабавно. Първо, знайте какви са вашите и неговите права според договора, който сте подписали. Второ, подгответе личните си вещи.

Освен това може да се наложи незабавно да върнете всичко, което е фирмена собственост – служебен компютър, служебен телефон, служебна кола и т.н.

Помнете, че как напускате една работа е също толкова важно, колкото и кандидатстването за нея. Във ваш интерес е да положите всички усилия да е както трябва, за да продължите напред, без да си причинявате неприятности.

Свързани публикации