Как да определяте заплащането си като фрийлансър?

Как да определяте заплащането си като фрийлансър?

Всеки, който работи на свободна практика, е минавал през тази дилема – коя е удачната цена, която да определи за услугите си, да не е твърде ниска, за да може той да преживява добре, но и да не е твърде висока, за да не го отбягват и предпочетат друг? Въпросът е труден, да, но има няколко основни точки, чрез които можете да определите на какво ниво са вашите услуги и съответно – да можете да защитите цената, която предлагате, пред вашите клиенти.

  1. Надеждност

Работещите на свободна практика обикновено са заети с множество различни проекти и жонглират с няколко неща едновременно. Това често причинява забавяне и изпускане на срокове, което във всеки случай е от немалък до доста сериозен проблем. Това е верижна реакция – един фрийлансър, който има по-ниска цена (или се съгласява да работи на по-ниска цена), трябва да компенсира с работа върху други проекти, което се отразява на неговата мотивация, отдаденост и отговорност. Затова, когато определяте стойността на вашите услуги, имайте предвид това – ако определите по-висока цена, дайте довод защо тя е такава и че ангажиментът ви при такова заплащане ще бъде много по-сериозен.

  1. Комуникативност

Когато работите с някого от дистанция, както е в повечето случаи с фрийлансърите, комуникацията е ключова. Защото никой не плаща само за финалния продукт/услуга, а и за процеса за достигането до него. Когато предлагате по-висока цена, това означава – отново – че вашият ангажимент ще бъде по-силен. Тоест – ще реагирате бързо на коментари и обратна връзка, ще сте в постоянна интензивна комуникация с клиента, ще отговаряте скоростно на съобщения и обаждания. Казано накратко – той ще бъде вашият приоритет във всяко едно отношение, а това е гарант за добре свършена работа в срок.

  1. Опит

Работещите на свободна практика, които изискват по-високо заплащане, са готови да влязат в един проект със знанията и експертизата, произтичаща от техния опит. Те могат да концептуализират, да дават интересни и нови идеи, да дават съвети, произтичащи от добрата им експертиза. По-слабо платените фрийлансъри обикновено се ангажират с по-технически и базисни функции и задачи. Ако определите по-висока такса за своите услуги, вашият клиент трябва да знае, че може да делегира спокойно и изцяло задачата на вас, без да се налага да минава повторно през нея.

  1. Контакти

В бизнес света днес контактите са нещо изключително ценно и уважавано. Обикновено, предвид спецификата на своята свободна позиция, фрийлансърите имат множество полезни контакти. Това може да се изразява в различни сфери – могат да препоръчат друг експерт за друга важна част от проекта; да помогнат за осъществяване на важна партньорска връзка с друга компания или пък да имат множество последователи на профилите си в социалните мрежи, което би било от голяма полза за популяризирането на всякакъв тип съдържание. Портфолиото ви с контакти несъмнено може да бъде важен и непренебрежим фактор за определянето на по-висока цена.

Накратко – не се притеснявайте да определяте и заставате с ясни и конкретни обяснения за цената, която поставяте зад услугата си. Колкото по-добре е обоснована тя, толкова по-голяма е вероятността да бъдете наети. Защото клиентите често са готови да инвестират повече, но със спокойствието, че работата ще бъде свършена качествено и в срок. Уверете ги в това и цената няма да е проблем.

Свързани публикации