Как да оставим силно трайно впечатление?

KZVJREFDST

Забелязвали ли сте как някои хора се развиват по-добре в своята кариера от други, които имат не по-лошо образование, опит или умения? При тези хора изглежда, че шансът винаги е на тяхна страна. Разбира се, късметът си е късмет. Но има и нещо друго – успешните професионалисти, пред които постоянно изникват нови възможности имат и друга тактика, а именно – създават добро и трайно впечатление. Няма значение дали е с партньори, клиенти, колеги или шефове – те имат отношение, което ги прави запомнящи се. Как се случва това?

  1. Бъдете себе си

В бизнес света, където всяко действие е премерено, хората често влизат в роли, които не са автентични. Разбира се, бизнес етикетът е факт и трябва да се съобразявате с него, но заедно с това е добре да изразявате и вашата индивидуалност. Когато стъпвате внимателно и влизате в образ, който е твърде предпазлив, блокирате възможността да изразите честно мнението си, позицията си, креативните си идеи или черта от характера ви, която всъщност е важна и би предразположила другите хора. Както казва Оскар Уайлд: „Бъдете себе си, всички други вече са заети.“ Съобразявайте се с етикета, но и изразявайте себе си винаги, когато можете.

  1. Бъдете комуникативни и подкрепящи

Това е нещо, на което всички реагират, независимо дали е съзнателно или подсъзнателно. Казано накратко – как се чувстват хората след разговор или работен контакт с вас? Мотивирани и приповдигнати или изтощени и отегчени? Помислете в тази посока – лесно ли се работи с вас; опора ли сте на вашите колеги или екип в тежки работни периоди с много стрес; когато разговаряте с някого, отдавате ли му на 100% от вниманието си? Това са няколко основни точки, върху които бихте могли да започнете да работите, за да подобрите трайното впечатление което оставате. Тук няма среда – или ще действате зареждащо и мотивиращо или ще имате такова отношение, което ще кара други професионалисти да избягват професионалната комуникация и ангажимент с вас.

  1. Свикнете да се справяте с напрежението

В бизнес света напрежението е навсякъде. Дали става въпрос за презентация пред голяма публика или кризисна ситуация около някой проект, то е налице. Изключително важно е да свикнете да се справяте с него по-възможно най-спокойния, адекватен и влияещ и на околните начин. Това е важно, защото тези, с които работите, ще видят, че сте стабилни и овладени дори в тежки моменти и успявате да въздействате позитивно и на други въвлечени. За да развиете такъв механизъм за справяне, поставяйте се по-често в подобни, предизвикателни ситуации. Постепенно – както е с мускулната памет при тренировки, например – ще свикнете да реагирате и да се справяте с тези ситуации все по-добре. А кой не би искал да работи с професионалист, който дори тогава успява да задържи хладнокръвието си и да подейства позитивно и на другите?

  1. Предлагайте решения – ясно и без излишно самодоволство

Когато се създаде ситуация, в която заради вашата експертиза бихте могли да бъдете полезни, включете се. Важно е преди това да знаете в какво сте не просто добри, а абсолютни „факири“, както твърди жаргонът. Намесете се, дайте експертното си мнение – по семпъл и разбираем начин, без помпозност – и си тръгнете без излишно самодоволство. Така ще покажете на всички, че освен впечатляващ професионалист, сте и човек, чието самочувствие не го заслепява и не се опитва да смачка и това на другите около вас. Всички знаем, че този тип хора са както ефикасни, така и истински приятни за работа в екип. Бъдете от тях и ще видите колко възможности ще се отварят пред вас във времето.

Свързани публикации