Как да отглеждате таланти в екипа си

Q1OSKR7D42

Най-важните ресурси, с които бизнесът някога ще разполага, са човешките ресурси. Ако сте предприемач или мениджър на екип, никога не го забравяйте, съветва Ric Edelman, основател и изпълнителен директор на Edelman Financial Services, цитиран от Inc.com. Служителите ви разбират това, което правите, ето защо винаги когато се нуждаете от таланти и започнете търсене, първо трябва да помислите за тях.

Обучението и развитието очевидно са задължителни за всяка фирма, която държи служителите ѝ да осъвременяват уменията си и да го доказват с професионални сертификати, където е приложимо. Това не е всичко. Задължението ви като лидер не свършва там. Можете да откриете хората в своя екип, които биха процъфтявали на позиции, изискващи по-висока степен на специализирани умения. Няколко начина да направите това:

Осигурете възможности за наставничество и коучинг. Тази стъпка ще помогне на служителите ви да разберат в коя посока се нуждаят от надграждане на знанията и подобряване на способностите, както и кой е кариерният път, който е най-подходящ за тях в рамките на екипа. Целите и очакванията от обучението трябва да бъдат ясни, така че служителите ви да осъзнават напълно с какво се залавят.

Създайте вътрешна програма за развитие. Това ще насърчи повишенията и кариерния напредък на всяко възможно ниво.

Edelman дава пример със своята собствена фирма, в която той и колегите му са създали програма за развитие, за да предоставят на служителите си по-добро разбиране на дейността на финансовия планьор, както и опции да изследват този кариерен път, ако имат интерес.

В какво се изразява програмата? Всеки петък следобед в рамките на 90 минути канят лектор от фирмата, за да обсъди конкретна тема с присъстващите – принципи на управлението на риска или основи на финансовото планиране. Служителите получават задачи, които следващата седмица превръщат в уъркшопи. През етапите на програмата се предлагат различни сесии, които покриват различните фази от работата. Сесиите са с продължителност шест до осем седмици. За да преминат към следваща сесия, служителите трябва да се представят успешно в настоящата.

Подкрепяйте ученето. Питайте служителите какво биха искали да научат, за да направят следваща стъпка в кариерата си. Когато даден проект е успешен или когато се окаже провал, използвайте възможността да поговорите за причините за този резултат.

Набирането на персонал извън този, с който вече разполагате, ще ви струва време и пари. Понякога човекът, от когото се нуждаете, всъщност стои на броени метри от вас. Потърсете го и му дайте инструментите, които са му необходими, за да успее.

Свързани публикации