Как да отговорите на някои от най-често задаваните въпроси по време на интервю? (част 1)

Как да отговорите на някои от най-често задаваните въпроси по време на интервю? (част 1)

Не би ли било чудесно, ако знаехте точно какво ще ви попитат на следващото интервю за работа? За съжаление никой не може да чете мисли, но можем да почерпим от опита, извлечен от необозрим брой интервюта. В крайна сметка, повечето интервюиращи искат да разберат определени неща и достигат до тях по вече утвърдени начини, а именно – чрез основни въпроси, които под една или друга форма, задават почти винаги. Разбира се, предложените по-долу отговори са по-скоро насоки, които можете да използвате като основа за вашата подготовка, а не изречения, които трябва да цитирате дословно. Представяме ви кратка селекция (нереалистично е да претендираме за изчерпателност) на някои от най-честите въпроси по време на интервю за работа и препоръчителна посока, която да имате предвид при вашите отговори.

  1. „Бихте ли ми разказали повече за себе си?“

Този въпрос на пръв поглед изглежда прост, но под него се крие повече, отколкото смятате. Вместо да преразказвате детайлно това, което вече сте написали в своето CV или мотивационно писмо, представете себе си по начин, по който да демонстрирате, че отговаряте на основните изисквания за длъжността, за която кандидатствате (напр., че сте комуникативни, адаптивни, отговорни, иновативни и т.н.). Завършете с това по какъв начин предишния ви опит ви прави подходящ за съответната позиция.

  1. „Как научихте за позицията?“

Отново въпрос, който изглежда лековат, но може да проработи силно във ваша полза. Той е добра възможност да покажете вашия интерес към компанията. Ако сте разбрали през приятел или познат, работещ в компанията – споменете неговото име (това е, един вид, неформална препоръка). Ако е през канал, свързан с компанията – уточнете го (така ще покажете, че активно следите информацията, която е споделяна от нея). Ако ситуацията е класическа и сте попаднали на обявата през платформа за търсене на работа, отбележете какво точно е привлякло вниманието ви към нея.

  1. „Какво знаете за компанията?“

Това е въпрос, който цели да тества вашия интерес към компанията. Всеки може да прочете „За нас“ секцията на сайта на компанията, но истински мотивираните кандидати ще изпъкнат с познания върху развитието, промените и актуалните й дейности и проекти. Затова добрата и задълбочена предварителна подготовка е изключително важна.

  1. „Защо искате тази работа?“

Работодателите искат да наемат хора, които са мотивирани да вършат своята работа. Затова е важно от една страна да покажете личното си отношение защо тази длъжност ви вдъхновява, а от друга – защо искате да заемете тази позиция точно в тази компания? Какво отличава нея от всички останали?

  1. „Защо смятате, че трябва да ви наемем?“

Повечето хора приемат този въпрос за провокативен, дори агресивен. Всъщност това е вашият най-добър шанс да промотирате (казано на бизнес жаргон „да продадете“) себе си. Вашият отговор тук трябва да покрие три точки: трябва да покажете не само, че можете да вършите задачите си, но и да достигате до впечатляващи резултати; че сте добро попълнение към екипа и пасвате на културата на компанията; и на последно място – че сте по-добър кандидат, с по-сериозен потенциал, от всички останали.

  1. „Кои са вашите силни страни?“

Бъдете искрени – кажете нещата, които самите вие смятате за такива, а не тези, които мислите, че интервюиращият иска да чуе. Нека те са релевантни за дадената позиция – може да имате множество умения, но не всички от тях да са нужни за съответната длъжност. И за финал – бъдете конкретни и подкрепете твърденията си с примери.

  1. „Кои са вашите слаби страни?“

Това е въпрос, който в по-голямата си част цели да разбере доколко сте себерефлективни и искрени. Избягвайте крайности – „Дори от това да зависи живота ми, не мога да ставам рано!“ или „Не мисля, че имам слаби страни“ не са адекватни отговори. Разкажете за нещо, с което не се чувствате комфортно, но полагате усилия да се подобрите. Например – не сте добри в презентациите пред публика, но четете статии или посещавате обучения за говорене пред аудитория. Споменете какъв, според вас, напредък сте постигнали.

  1. „Кое е най-голямото ви професионално постижение?“

Малко неща работят по-добре за вас от това да изтъкнете нещо важно и сериозно, което сте постигнали. Тук можете да използвате следния метод: създайте контекст на ситуацията, която искате да представите, за да може интервюиращият да има представа в какви условия се е случило това ваше постижение. След това опишете какво сте предприели вие в тази ситуация и какъв е бил резултатът от този ваш подход, за да бъде картинката пълна и убедителна.

  1. „Къде виждате себе си след 5 години?“

Тук е важно да бъдете искрени, но внимателни. Този въпрос има за цел да покаже на интервюиращия дали имате реалистична преценка за кариерата си, доколко сте амбициозни (и следователно – доколко към този момент сте нащрек и за други предложения) и дали дадената позиция съвпада с вашите цели и желания. Важно е още преди интервюто да имате представа за себе си докъде максимално може да ви изведе конкретната длъжност в тази компания и според тази преценка да решите как да отговорите на този въпрос.

  1. „Защо напуснахте предишната си работа?“

При всички положения избягвайте да бъдете негативни или агресивни спрямо предишната си месторабота или работодател. Каквато и да е била причината да напуснете, бъдете учтиви и уважителни. Най-добрата стратегия тук е да кажете, че там сте достигнали своя лимит и искате да опитате нови възможности, които настоящата компания или позиция ви предлага.

Свързани публикации