Как да отговорите на някои от най-често задаваните въпроси по време на интервю? (част 2)

pexels-photo-356079

Първа част

Във втората част на този обзор продължаваме да разглеждаме някои от въпросите, които е много вероятно да получите по време на интервю за работа и в каква посока биха могли да се движат отговорите на тези питания. Отново е важно да уточним, че тази селекция не претендира за изчерпателност, а предложените отговори са насоки, които е нужно да адаптирате спрямо конкретната ситуация и вашия личен опит.

  1. „Защо бяхте уволнени?“

Ако ситуацията е такава и този въпрос ви е зададен, то не се и съмнявайте, че щом интервюиращият знае това, може да разбере и повече. Все пак, ако двете компании са в една сфера, много е вероятно той да има контакт с предишния ви работодател. Най-добре при този неудобен въпрос е да бъдете честни. Покажете обаче, че това ви е послужило за урок и каква е посоката, която сте поели, за да се справите с причините, довели до този развой.

  1. „Защо има такава дупка между назначенията ви?“

Ако се е случило така, че дълго време сте били без работа, също е важно да бъдете искрени относно причината. Но не спирайте дотам – разкажете по какъв начин сте оползотворили това време (с обучения, курсове и развиване на определен тип умения и знания). Заявете убедено, че този период е бил важен за вас, защото сте успели да си починете и да се заредите с енергия и че имате пълната готовност и потенциал да допринесете за компанията, в която кандидатствате за работа.

  1. „Защо сте решили да се преквалифицирате?“

Ако сте направили драстична кариерна промяна, този въпрос вероятно е неизбежен. Но нека не ви стряска. Тук също правилният подход е да бъдете искрени и да разкажете накратко за своите мотиви. Важен коз тук би бил, ако успеете да направите мост между предишната си кариера (и уменията, които сте придобили от нея) и настоящата ви – това ще покаже, че сте способни да извличате най-доброто от всяка ситуация, а също така и че сте адаптивни и креативни.

  1. „Как се справяте с напрежение или стресови ситуации?“

Тук най-добре е да разкажете за вашата лична стратегия за справяне с подобни моменти – какви са вашите механизми, с които успявате да овладеете както себе си, така и ситуацията? Дайте конкретен пример, в който успешно сте съумели да удържите юздите, напрежението е било контролирано, а резултатът – позитивен.

  1. „Какво заплащане очаквате?“

Изключително важно е преди интервюто да сте направили сериозно проучване за това какво е обичайното възнаграждение за този тип работа и длъжност. Направете тази справка и от нея изведете минимална и максимална сума (реалистични), за които бихте се съгласили да работите. Ако този въпрос бъде повдигнат, заявете по-високата. Поставете го по начин, по който ясно да се разбере, че все пак сте готови да преговаряте, тъй като желаете силно конкретната позиция. Не споменавайте долния праг – той е вашата собствена граница, която да имате предвид, когато интервюиращият предложи определена сума.

  1. „Какви са интересите ви извън работата?“

Интервюиращите задават лични въпроси с идеята да разберат повече що за човек сте и дали бихте паснали на екипа и културата на дадената компания. Затова не се притеснявайте да споделите повече за себе си – за своите хобита и интереси. Нещо повече – много е вероятно да се окаже, че споделяте общи такива  с човека срещу вас, което е допълнителна бонус точка за вас.

  1. „Ако бяхте животно, какво щяхте да бъдете?“

За мнозина това са странни въпроси, но всъщност те имат своята психологическа основа и далеч не са произволни. Тук няма грешен отговор, но се старайте да мислите в посока, в която чрез избора си на животно, ще демонстрирате вашите характерни черти. Именно това е и целта на този въпрос.

  1. „Колко тенис топки бихте могли да поберете в една лимузина?“

Това е друг от „онези“ странни въпроси, на които често интервюирания остава безмълвен. Тук също няма верен отговор. Можете да кажете 1000, 10 000, 100 000. В тази ситуация е важно да покажете логическо и последователно мислене. Приемете това питане като задача по математика, която трябва да решите. Хубавото тук е, че резултатът зависи изцяло и единствено от вас и вашия начин на мислене.

  1. „Какво смятате, че можем да подобрим в работата на компанията?“

С това питане интервюиращият цели да разбере доколко наистина познавате компанията, но и да види, че можете да мислите критично и да предлагате адекватни и иновативни решения. Това е друг момент, който бихте могли да използвате, за да блеснете! Важно е тук да не тръгвате от това какво, според вас, се прави грешно до този момент, а кои неща биха могли да бъдат оптимизирани, с какви стратегии и действия.

  1. „Има ли нещо, което вие бихте искали да попитате?“

Интервюто, както знаем, е двустранен процес. Тук идва вашата възможност да разберете повече за това дали вашето място е именно там. Със сигурност такива въпроси са възникнали преди интервюто, а вероятно и по време на разговора. Има ли нещо допълнително, което искате да разберете за компанията, длъжността (нейната история и предишни служители), отдела или вашия евентуален екип? Нещо повече – интервюиращите харесват въпроси, които са зададени лично към тях. Например: „Какво е нещото, което ви допада най-много от работата за тази компания?“ или „Какви са бъдещите планове за развитие или нови проекти, които ще се инициират?“.

Свързани публикации