Спрете да се претоварвате. Как да откажете вежливо допълнителна работа

Спрете да се претоварвате. Как да откажете вежливо допълнителна работа

Всеки от нас се опитва да се усъвършенства. Или поне така би трябвало да бъде. Бремето на добрия специалист обаче е, че той постоянно е търсен от колегите и партньорите – и то често за задачи, които не влизат в задълженията му. Хората реагират различно на тази ситуация – някои започват да се преработват, защото не могат да отказват, други стават груби и т.н.

Ако искате да свършвате своите проекти навреме и се стараете да не стигнете до крайности или да не си навредите на здравето, трябва да се научите да отклонявате задачи, с които не е реалистично да се справите. Това трябва да стане по максимално вежлив начин, така че да не създадете все пак впечатление, че не желаете да съдействате на колега в нужда. Ето няколко идеи как.

 

Стандартен подход – дайте да се разбере връзката между задълженията ви и крайните срокове:

„Бих искал(а) да помогна, но трябва да се концентрирам върху (еди коя си задача) в момента.“

„Приоритет ми е (еди коя си задача), която трябва да се свърши (еди коя си дата). След това ще го обсъдим с удоволствие“

„Не мога, следвам ясни указания да работя само над този проект в момента.“ (Не лъжете за това и използвайте само в крайна нужда.)

 

Подчертавайки наличието на желание:

„Бих искал(а) да помогна, но не мога да отделя времето, което заслужава тази задача в момента.“

„Мога да се захвана след (еди коя си дата, която наистина е реалистична). Кажи дали това ще ти свърши работа.“

„За съжаление не мога да поема повече работа в момента, но благодаря, че се сети за мен.“ (Подходящо основно за хора на свободна практика. Би звучало странно в офис, освен в много специфични ситуации).

startup-photos (1)

Използвайки вашата невъзможност, за да дадете шанс на друг:

„Знам че (еди кой си) наистина иска да се захване с нов проект, защо не му дадеш шанс с това.“ (Използвайте само ако сте напълно сигурни, че правите услуга на човека, който препоръчвате – например нов колега или стажант, който чака шанс.)

„За съжаление не мога да повече работа в момента, но мога да препоръчам човек, който ще свърши работата“. (Подобно нещо ще ви донесе ползи не само пред клиента, но и пред препоръчания колега – особено подходящо и за фрийлансери.)

 

Ако трябва да откажете покана за участие в събитие или среща:

„Звучи като страхотна възможност, но програмата ми е пълна и просто няма как да присъствам.“

Разбира се, може да съществуват още десетки начини да откажете. Като цяло съветът на специалистите е да започнете с нещо позитивно (например, че имате желание да помогнете/присъствате), а след това да отклоните поканата, без да се налага да давате много детайли по причините. Колкото по-малко са обясненията, толкова по-категорично ще звучи вашето „не“.

Свързани публикации