Как да овладеем изкуството на доброто първо впечатление?

Как да овладеем изкуството на доброто първо впечатление?

Ейми Къди, реномиран психолог от Бизнес университета в Харвард, изследва от десетилетие фактора „първо впечатление“ – как то се изгражда, как влияе на хората и отношенията им и колко постоянно може да бъде то. Къди обобщава, че първото впечатление, което имаме от някого, се свежда до два основни въпроса – „Мога ли да се доверя на този човек?“ и „Откривам ли у него важни за мен компетенции (в смисъла на професионални умения и опит)?“ Популярна е нагласата, че компетенциите са по-важни за цялостното отношение към другия и че са основен момент при формиране на първичното ни мнение за него. Изследователката обаче твърди точно обратното – по-важно е, на първо място, да предразположим някого да ни се довери и да се чувства добре, комуникирайки с нас. Защо? Защото всеки може да ни уважава за опита и знанието, които имаме, но ако усещането на в наше присъствие се чувства некомфортно, то той няма да пожелае да работи с нас, твърди Къди. Нещо повече – първото впечатление, което си изграждаме за някого, е изключително трайно и трудно се променя. Това прави първите ни запознанства с нови хора изключително важни – особено пък що се отнася до сериозни бизнес срещи. Ето няколко полезни и изпробвани съвета, които бихте могли да приложите към тези ситуации.

  1. Оставете човека, с кого се запознавате, да заговори първи

Нека вашият събеседник зададе посоката на разговора, а вие бъдете готови да покажете интерес със задаване на въпроси или пък адекватни коментари. Повечето хора желаят да говорят, да споделят и да бъдат чути. А ако от другата страна подходят с искрено любопитство, разбиране и търпение към тях, то тогава те ще се почувстват спокойни и лесно ще ви се доверят.

  1. Използвайте позитивен език на тялото

Говорете с ведър тон, който демонстрира ентусиазъм. Усмихвайте се, но не насила, а непринудено, тъй като това се усеща. Осъществявайте често очен контакт. Вместо да прекъсвате събеседника си, кимайте с глава в знак на съгласие с нещо, което той е споменал. Заемете непринудена стойка – в никакъв случай не със скръстени ръце и дистанцирана позиция на тялото, например – за да изглеждате така сякаш водите лек приятелски разговор.

  1. Оставете мобилния си телефон настрана

Това е един от жестовете, които несъмнено правят най-лошо впечатление. Без значение дали става въпрос за обаждания, писане на съобщения, сърфиране в социалните мрежи или дори бързи погледи към екрана. Приберете го в джоба си и не го вадете оттам до края на срещата, освен ако няма наистина важна причина, поради която трябва да го използвате спешно. Ако няма, забравете за дигиталното поне за час.

  1. Започнете с общи теми

Не скачайте директно на важните делови теми. Отделете няколко минути за странични разговори – обсъдете някоя любопитна новина от деня, странна промяна във времето, трафика дори. Нещо, с което да се предразположите и така да се каже – да се настроите на една вълна с вашия събеседник.

  1. Слушайте задълбочено и активно

Следете много, много внимателно това, което вашият събеседник казва. Важно е, защото впоследствие бихте могли да зададете въпроси или да направите коментари, които показват, че ясно разбирате неговата гледна точка и че сте следели мисълта му задълбочено. Това обикновено създава страхотно впечатление и директно предразполага събеседника ви към доверие спрямо вас. Нещо повече – дори когато преждевременно сте проследили мисълта му или просто искате да изразите пламенно съгласие с него, не го прекъсвайте. Кимнете ентусиазирано с глава, направете жест с ръка, но не го прекъсвайте. В противен случай ще изглежда така, сякаш нещата, които казва, са ви досадни или пък, че самите вие имате нещо по-важно за споделяне. Затова бъдете внимателни и търпеливи.

  1. Подгответе си домашното

Нещо, на което изключително много държим. Ако знаете предварително с кого ще говорите – било то на интервю за работа или ново важно партньорство – проучете вашия събеседник. А по време на разговора вмъкнете тази информация, покажете че сте запознати с неговата дейност, проекти, постижения. Това отново е жест, който демонстрира интерес, подчертаващ вашата инициативност, отговорност и отдаденост.

Свързани публикации