Как да пестим добри пари – от обяд

Обяд

Мнозина хора у нас, а и по света, се оплакват често, че имат проблем да спестяват и от заплатите им не остава нищо. Това е напълно разбираемо, ако човек работи срещу ниско заплащане – от минимално количество пари е почти невъзможно нещо да се задели. Но е факт също, че и доста хора, радващи се на стабилни и над средни доходи, изпитват същите трудности. Защо?

Естествено, един от основните и винаги валидни отговори е – харчите повече, отколкото е необходимо. Разбира се, под „необходимо“, различните хора разбират различни неща. В този случай, под „необходимо“ ще разбираме онова, без което не може и не бива. Всичко останало не е „необходимо“, просто ние го искаме по една или друга причина.

И така, да се огледаме за един разход, който не е „необходим“, но който често се изпречва на пътя ни – обядът. Традиционно, офисните служители излизат в обедна почивка и похапват в близките заведения или някъде на крак. Това поведение е повсеместно разпространено по света и определено е разход, върху който рядко се замисляме. А би трябвало да го правим, защото въпросният харч не е никак пренебрежим.

Статистически, средният американец харчи за обяд по около $10.75 на ден, или $2500 на година, твърди BBC. В Бразилия тази стойност е с около 20% по-ниска, а във Великобритания, надхвърля $4700 на година. Каква е средната стойност за България няма данни, но едно усреднено ниво от 5 лева дневно изглежда реалистично. Това отговаря на около 1200 лева годишен разход – за обяд. Или поне една средна нетна заплата. Не е ли твърде много? А може ли този разход да се редуцира съществено?

Разбира се, не е задължително да харчим по 1200 лева годишно за обеди навън. Значително по-разумно е да си готвим вкъщи и да си носим храна или сандвичи в офиса. Да, не е „куул“ да ядеш на бюрото, вместо в хипстърското заведение зад ъгъла, но е ценово ефективно, вкусно, здравословно и позволява да се следи нивото на приетите калории, което е важна тема за доста хора. Ако пресметнете колко ви струва един домашен сандвич или порция сготвена вкъщи храна, с положителност ще установите, че този метод ви дава възможност да си спестите около 60-70% от споменатите 5 лева дневно. Ползите са лесно изчислими – 700-800 лева годишно повече в банковата ви сметка, както и по-вкусна и здравословна храна.

Разбира се, този малък финансов трик изисква известна подготовка и усърдие – гответе редовно, за да има какво да си вземете в офиса или приготвяйте си сандвичи още предната вечер, за да не се налага да бързате сутрин, купете си подходящи кутии за тази храна и не се отказвайте. Скоро ще свикнете с процедурата и ще се уверите, че няма нищо срамно в това. А, ако все пак някой ви се присмее, покажете му след това снимките, които сте направили от почивката си в чужбина, където сте отишли със спестените пари.

Свързани публикации