Как да подобрите присъствието си в LinkedIn?

Как да подобрите присъствието си в LinkedIn?

Да предположим, че вече имате регистрация, избрали сте добра профилна снимка, стегнато представяне и имате немалко хора във вашия кръг от приятели. Дотук добре, но това е основата. Ако искате LinkedIn да работи по-успешно за вас, обаче, трябва да „вдигнете нивото“ и да отидете отвъд обичайното и основното. Предлагаме ви три начални стъпки, с които да направите профила си в професионалната социална мрежа атрактивен и с потенциал за всевъзможни интересни контакти и дори – предложения.

  1. Забравете шаблоните

Или иначе казано – персонализирайте. Не си създавайте едно матрично съобщение, което да изпращате всеки път, когато изпратите покана за приятелство на някого, когото не познавате. Точно обратното – отделяйте нужното време и персонализирайте всяко съобщение. Това важи и за автоматичния отговор, когато някой избере да кликне “endorse” (одобрение) бутона на вашия профил. Вместо тривиалното „Благодаря за одобрението…“, отговаряйте персонално и покажете внимание на този, който е направил този жест към вас. Когато видите, че някой от приятелите ви е получил нова работа или повишение – поздравете го. Казано накратко, това е социална мрежа – затова е най-добре да се опитате социализацията да бъде възможно най-лична и искрена, а не автоматизирана и студена. А това светкавично ще промени начина, по който хората комуникират и гледат на вас в LinkedIn.

  1. Не го използвайте само, когато търсите работа

LinkedIn може да бъде изключително полезен, когато сте на пазара на труда и търсите своето ново място. Но за да бъде платформата истински полезна, трябва да поддържате постоянна висока активност, а не само когато решите да смените работното място. Свързвайте се с хора непрестанно, участвайте в дискусии в тематични групи, публикувайте интересна и важна информация свързана с вашия бизнес или сфера на работа. Нещо повече – LinkedIn може да ви бъде изключително полезен и на ежедневно професионално ниво. Чрез него можете да следите конкуренцията и нейните ходове, новите и важни трендове, нагласите на хората за даден продукт или услуга и т.н. Цялата тази полезна и нужна информация е там, на няколко клика разстояние.

  1. Мислете за другите

Повечето хора смятат, че LinkedIn е като билборд – място, на което могат да демонстрират себе си и своите постижения, което, както и да го погледнем, е доста едностранчиво. По-правилно е да мислим за платформата като информационна дъска. Това означава да споделяте информация за себе си, но и да се интересувате от другите и това какво вие можете да направите за тях. Създаването на база от контакти е важно, но това е основата. Взаимодействието с тези контакти е следващото ниво. Мислете – независимо дали като отговор на това, което някой е направил за вас или просто защото виждате, че вие можете да направите нещо за някого – с какво можете да помогнете. Например – да свържете двама души, които биха имали полза от това; да пишете лични, откровени и мотивирани препоръки; да споделяте интересни материали, които вашите приятели публикуват и да популяризирате нещата, които те правят. Всичко това – не се и съмнявайте – рано или късно ще ви се върне по хубав начин.

Свързани публикации