Как да подобрите съня си – 7 изпитани начина

Как да подобрите съня си – 7 изпитани начина

Сънят е както една от най-важните съставки за успешен ден и висока продуктивност, така и един от най-честите дефицити на съвременния човек, предвид динамиката на ежедневието ни. Това важи не само за най-напрегнатите периоди, но и за обичайната работна седмица, в която ставането сутрин си остава тежко, а денят преминава с безброй прозевки и кафета. А липсата на достатъчно сън действа на наистина много неща – освен на продуктивността ви, недоспиването влияе на настроението ви, физическата активност и здравето. Въпреки натоварените и уморителни дни, с които трябва да се справяме, има начини чрез които да си вземете нужната доза сън и така да бъдете по-мотивирани, позитивни и тонизирани! За някои може би тези насоки могат да се сторят „прекалени“, но ако искате пълноценна почивка, трябва да сте готови да пожертвате отделни навици.

  1. Създайте си сутрешна рутина

Важно е новият ден да не започва веднага с работа. Специалистите препоръчват да се събуждате поне 90 минути преди да захванете всякаква работа, в това число – дори бързия сутрешен преглед на пощата и съобщенията ви. Когато се събуждате кортизолът (хормонът на стреса) е в най-високите си нива и ако се хвърлите директно в задачите, несъмнено това ще повлияе зле на организма ви. Затова отделяйте време да влезете в ритъм – направете си кафе, закусете, послушайте музика или правете това, което за вас е приятно и отпускащо. След като минат тези 90 минути, вече можете да се захванете с очакващите ви задачи!

  1. Започнете деня с упражнения

Скорошно проучване показва, че хората, които се будят сутрин рано и правят упражнения, спят много по-добре от тези, които тренират по обяд или вечер. Това е така, защото физическата активност тонизира тялото ви и „задейства двигателя“. Ако това се случи в началото на деня, ще бъдете активни когато трябва, а вечерта ще усетите умората по-рано, ще легнете на време и ще се отдадете на здравословен сън. Не е нужно тренировките да са супер натоварващи – разтегателни упражнения, малко лицеви опори или коремни преси, йога или пък каране на колело до офиса. Важното е да задействате активно тялото си от сутринта.

  1. Прекарвайте повече време на слънчева светлина

Този някак странен съвет има своето просто научно обяснение. Слънчевите лъчи влияят на биологичния ни часовник – изложено на слънце, тялото ни започва да отделя повече серотонин. Така мозъкът ни се алармира, че вече е ден и трябва да влезем в активна фаза. По този начин, тялото ни се „сверява“ правилно спрямо времето, подобно на слънчев часовник. През деня „механизмът“ му се върти, а колкото по-късно става, толкова повече то се подготвя за нужната почивка. Затова, излагайте се на слънчева светлина колкото се може по-често – сутрин преди работа, а също и по време на обедната почивка.

  1. Избягвайте алкохола

Да, на практика чрез приемането на алкохол, сънят идва по-бързо, но той не е така пълноценен, нито здравословен. За да го разгради, организмът работи повече от обичайно и така нощният цикъл на тялото ви бива нарушен. Ако искате в действителност дълбок и възстановяващ сън, избягвайте алкохола (или поне в делничните дни). Направете си експеримент и опитайте да не приемате алкохол за един месец – разликата ще ви изненада!

  1. Избягвайте силни вълнения вечер

От доработване на нещо, залежало през деня и отговаряне на имейли, до приемане на кофеин, гледане на силно вълнуващи и атакуващи сетивата ви филми и прочие. Всичко това – а и още много подобни ситуации – действат стресиращо на организма ви, променят ритъма му и го задържат „на нокти“ точно тогава, когато той трябва да започне да забавя функциите си и да изпадне в почивка. Ако искате по-добър сън, прекарвайте по-спокойни вечери – лека музика, приятни разговори, неангажиращи филми и никаква работа!

  1. Създайте си вечерна рутина

Вечерите са моментът, в който мозъкът и тялото ви трябва да се отпуснат и починат. Затова са нужни и съответната атмосфера и дейности. Мека светлина, ароматерапия, успокояваща музика, са добро начало на такава вечер. На този фон бихте могли да си сготвите нещо леко и вкусно, да се подготвите за следващия ден (дрехи, чанта, обяд) или просто да отхвърлите на един лист нещата, които е добре да свършите утре, за да е спокойно съзнанието ви, че те са отбелязани и за да не ги мислите през нощта. За всеки този комфорт би бил различен, но това са няколко отправни точки, чрез които можете да откриете своя начин за една спокойна и приятна вечерна рутина.

  1. Ограничете всички източници на светлина

Доказано е, че спим най-добре в пълен мрак. Всеки източник на светлина, било то малък и приглушен (от екрана на телевизора или компютъра, до светлината от уличните лампи) бива уловена от очите (да, дори когато спим), като това смущава мозъка. За по-добър сън, спирайте всички електрически устройства и спускайте плътно завесите или щорите. Ако няма как да ограничите това „светлинно замърсяване“ на стаята ви (или ако просто обичате да заспивате на включен телевизор), добър вариант е да си вземете маска за спане, която да ограничава светлината.

Свързани публикации