Как да поискате отпуск по бащинство

R0BZTCYBM6

Все повече бащи искат да се възползват от възможността да бъдат по-близо до своите новородени деца и да имат активна роля в живота им. Някои от най-известните предприемачи в света оставиха кариерата си на втори план, за да се отдадат на семействата си. Марк Зукърбърг е един от последните примери.

Колко семейства обаче наистина могат да си позволят тази стъпка и какви са условията на работодателите? В САЩ отпуск по бащинство се дава изключително рядко. От друга страна, в 34-те страни членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие платеният отпуск по бащинство средно е девет седмици.

В България платеният отпуск, който се полага на бащата при раждане на дете, е 15 календарни дни, които следва да бъдат заявени пред работодателя и придружени от необходимите документи. Освен това българското законодателство позволява бащата да ползва отпуска, полагащ се на майката, вместо нея при нейното изрично съгласие и при спазването на някои допълнителни условия. Можете да поискате и неплатен отпуск, отговорът е изцяло в ръцете на работодателя.

Как да поискате отпуск по бащинство, без да губите позиции в работата? Ето няколко съвета от  Scott Behson, професор по мениджмънт, как да подготвите почвата преди предстоящото ви лично събитие, за да не се тревожите за кариерата си.

  1. Проучете каква е политиката на фирмата, в която работите, по отношение на бащинството

Законовата рамка е едно, а ценностите, които са в основата на всяка фирмена политика – друго. Ако не знаете как мениджърите или работодателят ви са постъпвали, когато ваши колеги са ставали бащи, е време да проучите какво да очаквате (освен 15-те календарни дни платен отпуск след раждане на дете, които ви се полагат безусловно). Промяната в живота ви няма да е само от лично естество и следва да се подготвите за нея и в професионален план. Говорете с представител на отдел Човешки ресурси, за да ви разясни възможностите. Някои компании предлагат на служителите си неплатен отпуск, когато станат родители. От друга страна, не всеки работодател е готов да се съобрази дори с болничните ви, и то когато се налага. Ако случаят е такъв, е добре да го знаете отрано.

  1. Говорете с шефа си

Комуникацията е в основата на успеха. Когато сте готови да споделите добрата новина, обсъдете подробностите с шефа си. Ключово е наистина да поговорите, а не просто да заявите, че искате отпуск по бащинство. Представете конкретен план. „Жена ми ще роди през юли. Ето как мисля да се справя със задачите предвид това, че искам да взема своя отпуск по бащинство тогава.“

Колкото по-подробен е планът ви, толкова по-добре. Помислете кои проекти имат приоритетно значение и заявете волята си да работите по тях. Покажете, че сте помислили за това, което ще се случва на работа във ваше отсъствие. Кажете дали ще бъдете достъпни за въпроси по телефон или имейл. Споделете намеренията си за връщане на работа – дали има възможност отначало да е на половин работен ден, например.

Дори да знаете, че фирмата ви не одобрява отпуска по бащинство, недейте да гадаете какви ще са реакциите на началника ви. Няма да получите нищо, ако не опитате да го спечелите сами.

  1. Бъдете наясно с очакванията си и с границите, които не можете да прекрачите

За някои хора грижата на бащите за новородените все още изглежда неестествена, но както Behson казва, има само две неща, които майката може, а бащата – не: раждане и кърмене. Ще сменяте пелени, ще перете, ще чистите, ще готвите, ще храните детето и т.н. Няма да имате много почивка, затова не обръщайте внимание на шегите на хората за това, че излизате във ваканция. Само им напомнете, че започвате нова работа, в която ще трябва да сте на разположение по 24 часа в денонощието.

Освен това помислете точно колко достъпни да бъдете за колегите си по време на отпуска и го заявете ясно. Най-добрият вариант, разбира се, е да бъдете изцяло отдадени на семейството си, но ако е важно да сте на разположение по определени въпроси, проверявайте имейла си един път на ден, винаги по едно и също време.

  1. Не ставайте параноични

Behson казва, че хората, независимо от своя пол, стават малко параноични преди да излязат в отпуск по бащинство/майчинство, защото го виждат като слабо място, като възможност някой да ги измести. В реалността има такива случаи, но те са пренебрежимо малко на фона на тревогите. Ако мислите, че с времето сте си изградили репутация на ценен служител, две седмици, месец или дори година няма да й навредят. Не подценявайте работното си място – може би имате повече съюзници, отколкото смятате.

Изследванията са показали закономерност, за която не е трудно да се досетим: колкото по-дълъг е отпускът на родителя, толкова по-силна е връзката му с детето впоследствие и личното му удовлетворение от тази роля. Опитайте се да балансирате между кариерата и семейството и да извлечете най-доброто от този момент.

Свързани публикации