Как да помним имена?

Петър, Иван, Стоимен, Онуфрий… как, да му се не види, се казваше този човек, с когото не сме се виждали от месец, а сега пак трябва да водим бизнес преговори? Такива главоблъсканици сполетяват мнозина от нас, които сме твърде късопаметни за детайлите и смятаме, че имаме по-важни неща за помнене.

За нещастие, повечето хора не помним имена. Казвам го като човек, който е на дъното на тази позорна класация. И още по-лошото е, че мозъкът ни е така устроен, че забравя без подканяне, дори и ние да подаваме команди „запомни, запомни, запомни на всяка цена“. Проблемът, който си създаваме по този начин, съвсем не е толкова маловажен. Повечето влиятелни хора са твърде чувствителни и гледат с лошо око на всеки, който си позволи волността да ги забрави. А и най-общо казано, поради вродения човешки егоизъм, хората се ласкаят, ако някой помни името им и се дразнят, когато това не се случва. Резултатът – поради забравени имена и последващо раздразнение, са предотвратени потенциално успешни сделки за милиарди и са разрушени важни бизнес контакти.

Накратко казано, ако искате да ви харесват и държите да облекчите деловия си живот (пък и личния), научете се да помните имена. По-трудно е, отколкото изглежда на пръв поглед, но „упражняването те прави перфектен“, както казват англоезичните. Ето и няколко работещи подхода – изберете си поне един и се захващайте да го прилагате систематично. Ще си бъдете благодарни по-скоро рано, отколкото късно.

Свързани публикации