Как да постигнем най-добрия резултат при второ интервю за работа?

Интервюто за работа е тест, на който се явявате, за да станете най-добрия търговец. Целта на теста е да продадете най-важното нещо – себе си. И съществуват общи правила, които казват кой подход е по-добър, какво можете да направите, как да се подготвите.

Интервютата за работа се делят по различни признаци, но най-простото деление е според поредността. Първото интервю е сигнал, че сте преминали през цедката на рекрутъра по отношение на документите. Дошло е време да се запознаете, за да се поговорите, да се представите и да се разбере, дали сте подходящи кандидати наистина.

След това обикновено има и второ интервю (в някои компании и за определени позиции интервютата могат да са дори 4 или 5, макар това да е рядкост). Второто интервю е сигнал, че сте се справили добре на първото. Рекрутърът има за задача сега да подбере между двама или трима най-добре представили се кандидати победителя. Второто интервю е по-лесно, защото вече знаете, че нещата вървят добре. Но е и по-трудно, защото сте на финалната права и се борите вероятно с един, двама конкуренти, които изглеждат също толкова подходящи за позицията. И тук е от особено значение да направите най-доброто възможно впечатление. А как да го постигнете, какво специално да имате предвид и кои са ключовите моменти ще научите в това кратко експертно видео.

Свързани публикации