Как да предразположите интервюиращия така, че да ви хареса повече?

Как да предразположите интервюиращия така, че да ви хареса повече?

Преди интервю за работа обикновено главата ни е пълна с какви ли не притеснения – ще стигнем ли навреме до офиса, достатъчно добре ли сме подготвили отговорите си на някои от най-често задаваните въпроси, помним ли най-важните неща за компанията, които сме проучили и т.н. Когато пристигнем и се срещнем с интервюиращия обичайно сме толкова нервни, че ни е трудно да пророним и думичка, освен „Здравейте, приятно ми е“ и стоим в неловко мълчание. Или просто водим кратък, неловък разговор. А именно тук е разковничето за едно леко, приятно и успешно интервю – непосредствените разговори преди него. Ето няколко стратегии, които да приложите в този кратък „увод“, които могат тотално да променят случващото се след това – във ваша полза!

  1. Забравете клишетата

Наистина – няма нужда да говорите за времето навън, за трафика или за това колко лесно сте намерили офиса. Тези разговори не показват нищо, а и не оставят нищо запомнящо се. Никой няма да ви запомни като онзи кандидат, който се оплакваше от дъждовното време и задръстванията. Затова най-добре пропуснете клишетата – със сигурност има други неща, които са ви направили впечатление около цялото кандидатстване за работа или пък има някоя интересна новина от последните дни, свързана с вашата обща сфера на дейност, която бихте могли да коментирате. Бъдете креативни и не прибягвайте до вече изтърканите опорни точки.

  1. Намерете общ интерес

Ако имате представа предварително с кого ще разговаряте (често се случва този, който ви се е обадил за интервю да бъде и самият интервюиращ), потърсете го онлайн в социалните мрежи. Вижте какви интереси има той и дали са сходни на вашите и имайте това предвид. Разбира се, не е окей изведнъж да кажете „В Instagram профила ви видях снимка от преди половин година, на която се вижда мое любимо веганско ястие! И аз съм веган като вас!“, защото това ще бъде доста притеснително. Но пък винаги можете да отговорите на тенденциозния въпрос „Как сте днес?“ с нещо, което да покаже, че вие имате интерес, сходен на неговия. Тук не става дума да лъжете или пък преувеличавате за дадено хоби, но ако наистина имате сходства в интересите, хубаво ще е да покажете това – леко и деликатно. Така изведнъж можете да се окажете в десетминутен разговор преди самото интервю, в който коментирате нещо, което е близко и до двама ви, а това моментално създава позитивно отношение към вас.

  1. Коментирайте върху тема, свързана с компанията

Една от основните ви цели на всяко интервю е, освен да докажете професионализма си, също така да покажете, че сте и „добра партия“ и пасвате на компанията.  Коментирайте някоя новина, която е свързана с работата на компанията напоследък – покажете, че следите дейността им с интерес и харесвате това, което се случва. Но това е само пример – реално тук имате неизчерпаем набор от възможности. Можете да коментирате всичко – от офиса и офисната култура, която ви е направила впечатление, докато сте отивали към стаята за интервюто, до интересните награди, вежливите хора, които сте срещнали по коридора и всеобщото позитивно настроение, което се усеща наоколо. Важно е да покажете, че това място ви харесва – че лесно и с удоволствие бихте станали част от него.

  1. Задавайте въпроси

Колкото и да се подготвяте, понякога тези непосредствени разговори все пак могат да си останат неловки. Тогава винаги можете да прибегнете до въпросите. Имайте предвид, че позицията на интервюиращия не е никак лека. Тези хора по цял ден разпитват кандидати, но рядко получават въпроси, отправени лично към тях. Затова не се свенете да попитате нещо приятелско – как върви седмицата, работили ли са върху нещо интересно днес, откъде е този екзотичен сувенир на бюрото им и т.н. Ако бъдете по-наблюдателни, със сигурност има много неща, за които да се хванете. Повечето от офисите носят „белезите“ на своите обитатели – ако се огледате добре наоколо, ще намерите нещо, което да ви направи впечатление и за което да зададете въпрос или да коментирате.

Може да ви изглежда странно да се подготвяте и за тези непосредствени разговори, но по време на интервю всяка секунда е важна, за да направите добро впечатление. Затова вместо да стоите в неловко мълчание или да отговаряте стегнато и лаконично „Добре съм, благодаря!“ използвайте това време, за да създадете позитивна връзка между вас и интервюиращия.

Свързани публикации