Как да преговаряме за добра заплата при интервю за работа?

Нека признаем честно – горният въпрос е изключително важен. Може убедено да се твърди, че той е от централен интерес за почти всеки човек, който постъпва на нова работа и тепърва се договаря за нивото на заплащането си. Но как да си поискаме справедлива и удовлетворяваща заплата?

Почти всеки кариерен специалист ще ви каже, че темата за парите е много съществена, но не бива в никакъв случай да прибързвате с нея. Ако се явявате на интервю/та за работа, неписаното правило е, че не бива вие да повдигате този въпрос. Изчакайте интервюиращият да стигне до него, когато той е готов. В момента, в който това се случи, също не бива да бързате. Някои HR експерти съветват да репликирате въпроса „Каква заплата очаквате?“ с отговор от типа: „Много Ви благодаря за доверието и вниманието. Бих искал да Ви помоля да ми споделите – каква е сумата, която сте предвидили за тази позиция?“. Това е техника с поставяне на контра въпрос. Едва, ако повторно ви запитат за вашите очаквания, се очаква да излезете с конкретно искане. Разбира се, има и други възможни опции, както сами можете да се убедите.

В това кратко видео ще ви демонстрираме подхода на Браян Трейси. Той е известен специалист по водене на преговори и е гостувал на специални семинарни събития в България. Отделете три, четири минути и се запознайте с неговия съвет. Не е задължително да му се доверявате напълно, но все пак тази техника ще ви даде една добра възможност да се опитате да договорите добро заплащане. И това определено ще подобри шансовете ви за успех.

Свързани публикации