Как да преодолеем прокрастинирането?

Отлагането (познато и като „прокрастиниране“) е истински бич за деловата ефективност на мнозина хора. И обикновено този проблем е неизбежен за тях, тъй като произтича от конституцията на характера им. Знаете – има хора, които са като войници. Вършат всичко на мига, не отлагат никоя задача, колкото и да е неприятна и живеят в пълно подчинение на чувството си за дълг. Често подобни хора не са особено щастливи, тъй като постоянно се фокусират върху задълженията. Но това не отменя факта, че именно те са служителите, предприемачите и въобще хората, които си вършат най-добре работата и печелят уважението на всички, с които имат общ бизнес. И е напълно обяснимо – приятно е да работиш с организиран и делови човек, който не отлага задачите, а се стреми да ги отметне при първа възможност.

Мнозинството обаче не попада в профила, описан по-горе. Повечето хора обичат да отлагат работата, някои повече, други, по-малко. Това нерядко се превръща в проблем за тях, за колегите им, за бизнес партньорите. Отложената работа често се извършва след определения краен срок, а качеството й по правило страда от закъснението.

И колкото и да е странно, прокрастинаторите са напълно наясно с проблема си, но рядко намират сили в себе си, за да се захванат с решаването му. Дори и да не им липсва добро желание, обикновено предпочитат да отложат този момент. Напълно в унисон с навика си да бавят действията си.

Именно на тези жертви на собствените си лоши навици предлагаме горното видео. То ясно показва корена на проблема и дава съвсем конкретни препоръки за изтръгването му. Просто трябва да започнете – след това става много по-лесно. Съвсем неслучайна е пословицата, че и най-дългият път започва с първата крачка. Ето, сега е моментът да я направите. После непременно ще си бъдете благодарни.

Свързани публикации