Как да презентирате като истински професионалист?

maxresdefault (1)

Всички сме присъствали на презентации, които са били толкова сухи, невдъхновени и скучни, че буквално са превръщали минутите в часове и са ви мотивирали да минете някое трудно ниво от произволно избрана игра от смартфона ви. Нещо повече – колкото и да е неприятно да си го признаете, сигурно често и самите вие сте имали усещането, че някоя ваша презентация не се получава – че е твърде дълга, че би могла да бъде структурирана по-добре или че не говорите достатъчно увлекателно и убедително. А в наши дни презентационните умения са по-важни и ценени от всякога досега. Ето няколко съвета от експерти, които намираме за изключително полезни.

  1. Подгответе се добре

Не, далеч не става дума за изрядната подготовка на вашата презентация. Това е задължително, ясно и не подлежи на дискусия или коментиране. Тук имаме предвид вашата собствена подготовка спрямо средата, в която ще говорите – запознайте се с това каква ще бъде вашата публика, какви смятате че са нейните очаквания или нужди, които тя да извлече от вашето представяне. Съобразете тези неща много добре още преди да сте започнали да създавате презентацията и да подготвяте това, което трябва да кажете.

  1. Започнете ударно!

„Здравейте, името ми е … и сега ще ви разкажа малко повече за … „ е гаранция, че поне половината от хората в залата вече си гледат в телефоните, а вероятно останалата част ще го направят скоро. Живеем в епоха на забавление – постоянно имаме нужда нещо да печели гръмко и силно вниманието ни. Старите протоколни и монотонни начини на презентиране не важат днес. Трябва да започнете така, че да уловите вниманието на всички присъствщи – разкажете интересна история, забавен виц, главозамайваща статистика, задайте провокативен въпрос или каквото ви хрумне. Важното е да ги „хванете“. След това може да представите себе си и темата. Погледите вече със сигурност ще са върху вас, а не върху телефоните.

  1. Използвайте пространството

Често презентаторите стоят изпъчени на едно място и дори – седнали. Не правете тази грешка! Проучете добре пространството, на което ще се изявите и се постарайте да го използвате максимално. Движете се около прожекционния екран, сред публиката, взаимодействайте си с предмети около вас, които могат да са ви от полза. Обемайте пространството и бъдете динамични – по този начин много по-ефективно ще приковете погледите на присъстващите. Защото никой не обича да гледа, например, половин час в една неподвижна човешка фигура и екрана зад нея. Завладейте пространството и ще завладеете публиката.

  1. Превърнете презентацията в разговор

Тридесет минути нон-стоп говорене е ужасно, ужасно лоша идея. Презентирате ли по този начин със сигурност ще събудите дълбоко залегналите у всеки от нас училищни спомени и на половината от представянето вероятно бихте могли да чуете похъркване. Нека презентацията ви се превърне в диалог – изберете няколко ключови момента от нея, в които бихте могли да се обърнете към аудиторията и да зададете въпроси, да провокирате реакция. Това ще направи презентацията много интересна, но и полезна за присъстващите.

  1. Разказвайте истории

В началото, по средата, в края – когато прецените. Може и на трите места. Важното е да включите интересни, любопитни и емоционално въвличащи истории. Хората се увличат по това да слушат интересни разкази – това винаги е приятно и забавно, особено по време на такъв тип събития. Нужно е обаче тези истории да не бъдат произволно избрани – нека илюстрират важни точки от вашата презентация и темата, която разглеждате. Така освен, че ще бъдете по-увлекателни, вероятно това, което представяте, ще остане за по-дълго в съзнанието на присъстващите, защото ще го асоциират със запомнящата се случка, която сте разказали.

  1. Направете си „мониторинг“

Вие или по-добре – ваш доверен колега. Помолете го да изслуша презентацията от началото до края и да сподели с вас след това какво според него е преминало добре и какво може да се подобри. Ако няма кого да ангажирате с това, то след всяка ваша презентация вие самите се върнете назад и за себе си извадете – в една кратка табличка или текст – с какво сте се справили и какво – не. Несъмнено ще ви е полезно.

Свързани публикации