Как да привлечете вниманието на мениджърите, ако много искате дадена работа?

marketing-man-person-communication

Да речем, че има компания, която много харесвате и изключително много бихте желали да работите за нея, но към момента няма обявени свободни места и  публично не се търсят нови попълнения. Винаги можете да изпратите мейл до мениджъра или до HR-а, но в такъв момент едно CV и мотивационно писмо не са достатъчни – вероятно ще ви върнат уклончив и учтив отговор или дори няма да ви отговорят. Подходът ви трябва да е друг.

Щом вие сте тези, които се свързвате със съответната компания без да има отворена покана за набиране на нови кадри, значи трябва да изпъкнете с нещо. Със сигурност ежедневно мениджърът получава множество мейли със запитване за свободни позиции. Нека вашата стратегия е друга, а именно – изпълнете задача, която би била в полза на компанията.

Ако наистина желаете да работите толкова силно за тази организация, вероятно познавате услугите/продуктите им добре; познавате рекламните им кампании, присъствието онлайн (в социалните мрежи); присъствието им на пазара; брандинга им и прочие. В зависимост от вашата сфера на експертиза, изберете нещо, което смятате, че може да се оптимизира и разработете предложение в тази посока. Може да е свързано с по-добър маркетинг, PR кампания, поддръжка на социални мрежи, дизайн, разпространение – това трябва вие да прецените. Отделете достатъчно време и усилия, за да направите добро проучване и детайлно разписано предложение какво и как може да се оптимизира, защо това е нужно и как ще се отрази това на компанията. Постарайте се да демонстрирате едновременно вашия професионализъм, познанията ви спрямо дейностите на организацията и ентусиазъм.

Съзнаваме, че този подход крие рискове. Възможно е, например, вашият труд да бъде взет и използван за целите на компанията, без дори да ви върнат благодарствен отговор, да не говорим пък за покана за работа. Ако това се случи обаче, със сигурност ще ви покаже едно – не бихте желали да работите в такава среда, в която такъв тип отношение е толерирано. А ако решите да си търсите правата, в днешния глобален свят, такава неприятна ситуация може лесно да стане достъпна онлайн и да дискредитира реномето на компанията силно, дори да няма юридически последици за нея. А това не е малко.

Във всеки случай това е подход, който си заслужава да се опита. Нещо повече – той може да бъде използван и при стандартни ситуации, в които кандидатствате по каналния ред. Можете да изпратите такава разработка целяща оптимизация, заедно със своите CV и мотивационно писмо или пък да представите идеята си по време на интервюто – нещо, което със сигурност ще ви издигне над останалите кандидати.

Свързани публикации