Как да продължите да търсите работа активно през лятната ваканция?

GDAGX2JKI4

Лятото дойде, почивките идват, а с това много от нещата, които правим, се „замразяват“ обратнопропорционално на горещото време. Включително и търсенето ни на работа – с лекота решаваме, че навсякъде е „мъртвило“, а на нас ни е омръзнало да се занимаваме. Горещините и подканващите идеи за пътувания и почивки също действат демотивиращо. Да не говорим, че работодателите също не са толкова активни – работата през сезона обикновено е по-малко, и нуждата от нови служители не е неотложна. Въпреки това не е добре да оставяте търсенето да залинее – важно е да бъдете активни. Ето няколко полезни решения:

  1. Обновете CV-то и LinkedIn профила си

Това е нещо, което някак си все отлагаме. Натрупали сме полезен нов опит, но отбягваме момента, в който ще обновим автобиографията си, а заедно с нея – и профила си в LinkedIn (който е задължителен, ако сте на пазара на труда и имате нужда от нова работа). Лятото е добър период за това – когато нямате твърде много ангажименти, отделете ден-два и допишете важните неща. Осъвременете CV-то си и го направете привлекателно. Раздвижете повече LinkedIn профила си – покажете активност, която да прави впечатление.

  1. Отдайте се на нетуъркинг и срещи

Лятото е чудесен момент и за социализиране – хубаво време, добро настроение и повече свободни часове. Възползвайте се от това – посещавайте важни нетуъркинг събития във вашата сфера, уъркшопи, конференции, представяния, лекции и прочие. Отдайте се и на социални контакти с ваши бивши колеги или приятели, които биха могли да ви бъдат от помощ – вижте се за някоя приятна разходка, кафе или хубав обяд и обсъдете възможностите. Имайте поне по една такава среща всяка седмица – кой знае какво може да изскочи?

  1. Захванете се с добороволчество

Лятото също е и времето, в което да са отдадете на доброволчески труд. Ако все още не сте намерили работа, а имате свободно време, въвлечете се в някоя подобна инициатива. Това ще ви доведе до нови познанства, контакти и хоризонти, които могат да се окажат полезни. Нещо повече – това е допълнителен опит, който ще подейства във ваша полза, когато го включите във вашето CV или LinkedIn профил. А и вероятно ще е забавно и готино преживяване, което няма да ви ангажира твърде сериозно!

Не оставяйте лятото да ви победи и остави пасивни – това е добър момент в който да се „прегрупирате“ и да подобрите търсенето си, да обогатите опита и да създадете нови полезни контакти.

 

Свързани публикации